Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1199 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kuchnia Roberta Makłowicza. Zobacz, jak mieszka i gotuje mistrz
Robert Makłowicz to osobowość kulinarna, która cieszy się nieustającą sympatią Polaków. Jego anegdoty kulinarne rozśmieszają od lat, a dzięki jego programom...
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo,...
Suszona ryba, pieczony dzik i wino. Co jedli Wikingowie?
Wikingowie to wojownicy zamieszkujący tereny Skandynawii od VIII wieku. Zainteresowanie tym społeczeństwem wzrosło w ostatnich latach wraz z emisją serialu...
Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie
Restauracja Skamiejka znajduje się przy warszawskiej Pradze. Ostatnio wzbudziła wiele emocji, które wiązały się z atakiem wojsk rosyjskich na Ukrainę. Na pomoc...
Najciekawsze restauracje w Polsce po „Kuchennych Rewolucjach”
„Kuchenne Rewolucje”, które możemy oglądać w telewizji od 2010 roku, to prawdziwy fenomen. Nowy sezon już 3 marca 2022 roku o 21.35. Cały czas rośnie liczba...
Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Ser z migdałów i nie tylko
Wielki Post w kościele katolickim trwa od Środy Popielcowej (2 marca 2022) do Wielkiej Soboty (16 kwietnia). Przez 40 dni wierni rezygnowali z jedzenia mięsa i...
Próbowaliście kiedyś gruszek pięknej Heleny w karmelu? Mamy przepisy na zdrowe desery
Czy deser może być zdrowy? Oczywiście, że tak. Czy zawsze muszą się z nim wiązać wyrzuty sumienia? Oczywiście, że nie. Można znaleźć przepisy na zdrowe desery...
Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija światowe restauracje
Mateo Zielonka swoimi makaronami podbił Londyn. Jego pasty to kulinarny majstersztyk. Występują w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Mateo zebrał je w...
Co dzieje się z organizmem, kiedy odstawisz mięso?
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Jak każdy sposób odżywiania, ma ona zarówno swoje wady, jak i zalety. Zanim sięgniemy...