Żur wielkanocny. Jak przygotować żurek wielkanocny na własnym zakwasie? Sprawdź PRZEPIS na żur

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Żurek serwujemy z jajkiem i kiełbasą. arch.pryw.
Żur wielkanocny. Jak przygotować żur wielkanocny na własnym zakwasie? PRZEPIS na żur. Szefowa kuchni poleca - dziś Wioleta Witkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi zdradza sprawdzony przepis na zakwas, niezbędny do przygotowania wielkanocnego tradycyjnego żuru.

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez żurku. Dawniej była to prosta strawa biedniejszych warstw społeczeństwa. Gotowano go tylko na zakwasie z mąki żytniej, zabielając mlekiem lub śmietaną, dodając ewentualnie cebulę, ziemniaki lub serwując z chlebem. Wersja niepostna – na wędzonce, mięsie, kiełbasie – dziś jest nam zdecydowanie bliższa.

Na pewno żurek zagości na naszych wielkanocnych stołach. Może korzystając z tego, że wyjątkowo, z konieczności musimy pozostawać w domach, warto przygotować go samodzielnie od początku do końca? Najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie żurek ugotowany na zakwasie domowej roboty. Doda on zupie kwaśnego smaku i aromatu.

Dziś przepis na zakwas oraz na wielkanocny żur poleca Wioleta Witkowska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych. Uczniowie łódzkiego „Gastronomika” wiedzę i umiejętności przygotowywania między innymi tradycyjnych dań świątecznych zdobywają pod okiem jej oraz całego zespołu nauczycieli szkolnego warsztatu.

ZAKWAS NA ŻUR

  • 100 g mąki żytniej żurkowej (typ 720)
  • 500g wody
  • 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż na pół
  • 2 liście laurowe suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Do czystego naczynia wlać wodę, dodać mąkę żytnią, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie,
wymieszać. Słój przykryć papierowym ręcznikiem, związać sznurkiem lub gumką i odstawić
na 3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej.

ŻUREK WIELKANOCNY

  • 100 g cebuli
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 grzyby suszone
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 50 g śmietany 18% t

łuszczu

Cebulę, czosnek przesmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony. Podsmażyć, zalać wodą, dodać grzyby i przyprawy. Gotować 15 minut, następnie wlać zakwas. Dodać chrzan, śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym jajkiem i białą kiełbasą.

Smacznego!

KUCHENNA WAGA DIETETYCZNA – sprawdź kalorie w potrawach świątecznych, zawartość tłuszczu, cukru i białka >> Zobacz modele dostępne w naszym sklepie <<

Rodzaj białka w diecie ma znaczenie

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pomoc

zbieram na operacje kregoslupa https://zrzutka.pl/p8pbtd prosze o pomoc ZRZUTKA ZWERYFIKOWANA

J
Jolanta

Prawdziwy zakwas robi się wcześniej, musi swoje odstać. Ja w tym roku zaspałam, będę ratować się tym z krakusa. Za rok spróbuję się pilnować, teraz przez wirusa miałam inne rzeczy na głowie :-(

Dodaj ogłoszenie