5/11
By przygotować witaminową bombę, czyli smaczną sałatkę...
fot. 123rf

Sałatka owocowa pełna witamin

By przygotować witaminową bombę, czyli smaczną sałatkę owocową, wystarczy pokroić jabłko, połowę banana, kawałek pomarańczy i wymieszać owoce w miseczce. Na koniec można dorzucić garść borówek pełnych antyoksydantów.

By podkręcić smak, wystarczy posypać sałatkę aromatycznym korzennym cynamonem, kardamonem lub ostrym imbirem, albo dodać wszystkie wymienione przyprawy. Zwieńczeniem kolorowego i odżywczego dzieła będą rozrzucone na wierzchu świeże listki orzeźwiającej mięty, albo bazylii.

Porcja sałatki to spora dawka witaminy C i potasu oraz wody, niezbędnej do nawodnienia organizmu.

6/11
Wykonanie razowych pankejków dla jednej osoby zajmie nie...
fot. 123rf

Naleśniki bananowe z mąki raowej

Wykonanie razowych pankejków dla jednej osoby zajmie nie więcej niż 15 minut. To czas idealny na krótką przerwę od zadań przy komputerze. Na jedną porcję potrzeba jajko, 50 g pełnoziarnistej mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, małego dojrzałego banana i 50 ml jogurtu lub mleka.

Składniki należy dokładnie wymieszać w miseczce, by utworzyły gęstą, kremową masę. Następnie wystarczy usmażyć placuszki na lekko natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony. Przyda się pokrywka, aby przyspieszyć cały proces.

Odżywcze placuszki to sycąca przekąska idealna również na drugie śniadanie.

7/11
Efektowny, ale wbrew pozorom lekki deser owocowo-jogurtowy,...
fot. pixabay

Lekki deser jogurtowo-owocowy

Efektowny, ale wbrew pozorom lekki deser owocowo-jogurtowy, to kwestia zaledwie 5 minut. W wysokiej szklance trzeba wymieszać naturalny jogurt z bezcukrowymi płatkami typu granola.

Jako dodatek sprawdzą się owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny czy maliny. Mogą być to owoce mrożone, wyjęte wcześniej z zamrażarki, aby odtajały.

Szklanka deseru owocowo-jogurtowego zapewni mnóstwo złożonych węglowodanów pod warunkiem wykorzystania granoli o niskiej zawartości dodanego cukru.

8/11
Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy...
fot. 123rf

Sycące muffinki jajeczne

Sycące wegańskie muffinki to znakomita przekąska na większy głód. Na sześć sztuk potrzeba 6 jajek, pęczek szczypiorku, czerwoną paprykę oraz przyprawy. Znakomicie pasuje świeżo zmielony czarny pieprz, mieszanka ziół prowansalskich oraz sól.

Pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek trzeba wymieszać z jajami i przyprawami. Gotową masę wystarczy rozlać do sylikonowych foremek i wstawić muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Sławomira i Kajra tracą robotę w „Tak to leciało”. Kto ich zastąpi? ZDJĘCIA

Sławomira i Kajra tracą robotę w „Tak to leciało”. Kto ich zastąpi? ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zapisy do szkół ponad podstawowych w Łodzi tylko do 21 maja

Zobacz również

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Oto najlepsze memy o Whisky! Międzynarodowy Dzień Whisky zobowiązuje

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!

Manufaktura wczoraj i dziś. Zobaczcie jak wyglądała przed rewitalizacją!