Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa oliwa z oliwek - alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych

(jed)
.
. Janusz Kubik
Zdrową alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych są te wytłaczane z roślin. Króluje wśród nich oliwa z oliwek. Zarówno ta extra vergine do jedzenia na surowo, jak i ta z drugiego tłoczenia - idealna do smażenia i gotowania.

Zielony gęsty płyn swoją kalorycznością przypomina zwierzęcy smalec. Jest od niego jednak o wiele zdrowsza. Ma też dużo więcej zastosowań. Bo oliwa z oliwek to nie tylko jedzenie, ale także kosmetyk.
Na świecie ma opinię eliksiru długowieczności, ponieważ mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, takich jak Włochy,
Grecja, dzięki oliwie z oliwek żyją dłużej i są w lepszej kondycji.

.

A to za sprawą składników, jakie można znaleźć w oliwie: związków mineralnych, jak fosfor, potas i żelazo, a także witamin z grupy B, prowitaminy A oraz witaminy C i E.

Jest preparatem, który nie tylko nadaje smak potrawom, ale działa leczniczo na organizm. Wspomaga terapię miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżytu i owrzodzenia żołądka. Oliwa z pierwszego tłoczenia działa jak wodospad. Usprawnia działanie przewodu pokarmowego, likwidując zaparcia oraz usuwając produkty przemiany materii i wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu i raka. Zapobiega powstawaniu miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu. Wpływa korzystnie na rozwój dzieci, zapobiegając krzywicy.

Do swojej diety powinny ją włączyć osoby chore na cukrzycę, ponieważ asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.
Oliwa z oliwek to składnik kosmetyków, ale można ją stosować bezpośrednio na skórę. Wygładza, ujędrnia, poprawia koloryt, natłuszcza i działa kojąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany