Jaja i rośliny strączkowe
Fasola i inne rośliny strączkowe do idealny dodatek do dań, w których brakuje błonnika pokarmowego, są także świetnym źródłem białka. Sprawia to, że dani z ich dodatkiem są bardziej sycące. Dodatkowo dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz licznych witamin i składników mineralnych. Można dodać je do omletu lub tortilli.
Jajka i ryby
Jajka i ryby to duet, który gra główną rolę w wielu daniach. Ostatnio szczególnie modny jest w poke bowlach, daniach kuchni hawajskiej. To połączenie trafia też często razem do sałatek. Dlaczego warto je łączyć? Te składniki współgrają nie tylko smakowo. Ryby są świetnym źródłem kwasów omega-3, białka oraz licznych składników mineralnych.
5 najlepszych dodatków do jajek
Lubisz jajka? Dodając do nich odpowiednie dodatki możesz sprawić, że ich jedzenie będzie jeszcze zdrowsze i smaczniejsze.