Z czym najlepiej jeść jajka?
Jajka uzupełnione o właściwe dodatki będą bazą pysznego, pełnowartościowego posiłku. Zobacz, na kolejnych zdjęciach co najbardziej do nich pasuje.
Jajka i pomidory
Szakszuka to jedna z metoda połączenia jajek z warzywami. Do tego aromatycznego i sycącego dania trafiają bogate w błonnik i witaminy pomidory, czosnek oraz przyprawy, które świetnie działają na przemianę materii.
Jajka i szpinak
Szpinak to dodatek do jajek, który świetnie komponuje się z nimi smakowo. Jednocześnie uzupełnia danie o żelazo i magnez oraz o porcję niskokalorycznego błonnika, którego nie znajdziemy w jajkach. Można wkroić go do omletu, dodać do jajecznicy albo użyć zamiast sałaty do tortilli.
Jajka i awokado
Awokado, ze względu na swój delikatny smak, jest świetnym dodatkiem do past jajecznych i jako baza do faszerowanych jajek. Odrobina szczypiorku sprawi, że danie nabierze ostrzejszego smaku. Awokado jest bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i potas.