MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Starachowicka młodzież na szkolnej wycieczce w Londynie [ZDJĘCIA]

NOWE
Starachowicka młodzież na szkolnej wycieczce w Londynie [ZDJĘCIA]

Tragedia na Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Nie żyje rowerzysta

NOWE
Tragedia na Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Nie żyje rowerzysta

Polecamy

Płoną lasy i trawy. Wszystko przez potężne podmuchy wiatru

Płoną lasy i trawy. Wszystko przez potężne podmuchy wiatru

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

ŁKS jest w trakcie przeceny. Oto, co wymyśliły tęgie głowy z al. Unii

ŁKS jest w trakcie przeceny. Oto, co wymyśliły tęgie głowy z al. Unii