5 z 6
Poprzednie
Następne
Wiosenna dieta. Co powinno znaleźć się w naszej diecie na wiosnę?
Witamina B9
Znana jako kwas foliowy. To niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie . Odgrywa nie tylko ważną rolę w okresie ciąży na rozwoju płodu, ale również w całym dorosłym życiu człowieka. Wspomaga bowiem układ nerwowy oraz pokarmowy. Jest niezbędny . Kwas do prawidłowego tworzenia się czerwonych krwinek. Znajdziemy go jedząc zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, natka pietruszki oraz jarmuż. Doskonałym jego źródłem są także brokuły, rośliny strączkowe a także jaja, mięso oraz ser z niebieską pleśnią . Trzeba jednak pamiętać, że kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, warto zatem warzywa obfitujące w wit. B9 spożywać w formie surowej.