Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

WIELKANOC 2016: ZAMIAST BABKI... WIENIEC [PRZEPIS]

(lb)
Wieniec drożdżowy to interesująca alternatywa dla babki, którą większość gospodyń przygotowuje na Wielkanoc. Przepis na wieniec drożdżowy nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zarezerwować 2 godziny, zakasać rękawy i działać.

PRZEPIS NA WIENIEC DROŻDŻOWY

Składniki na masę serową:

  • 300g twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 14 śliwek kalifornijskich

WIENIEC DROŻDŻOWY PRZEPIS

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 320g mąki
  • 120 ml mleka
  • 5g drożdży
  • 50 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 jajko

PRZEPIS NA WIENIEC WIELKANOCNY

PRZYGOTOWANIE
Zmiksować twaróg z cukrem pudrem. Śliwki przeciąć na pół. W małym rondelku podgrzać mleko, dodać masło, wymieszać całość do roztopienia masła, odstawić do wystygnięcia. Do misy dodać: przesianą mąkę, cukier oraz drożdże, wbić jajko, całość zalać przestudzonym mlekiem z masłem. Ciasto wyrabiamy do momentu, kiedy zacznie być elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe wałkujemy na prostokąt o wielkości A4.Układamy na blasze. Wykładamy masę twarogową, dodajemy połówki śliwek, zostawiamy 3 cm marginesy na dłuższych bokach. Dłuższym bokiem zwijamy ciasto w roladę. Przecinamy wzdłuż, aby była widoczna warstwa twarogowa. Roladę okręcamy wokół własnej osi, formując wieniec. Sklejamy ze sobą końce ciasta, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 170 st. C, z funkcją termoobieg przez 30-35 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany