W tym co zjadamy jest mnóstwo chemii! Przerażające wyniki badań!
Kto jest najbardziej narażony na przekraczanie norm "E"
Z badań NIK wynika, że podczas jednego dnia spożywania, kiedy spożywamy posiłki można przyswoić nawet 85 różnych "E". Taka sytuacja może być niebezpieczna dla dzieci. Najwięcej dodatków jest właśnie w produktach, które najbardziej lubią najmłodsi. Na liście są różnego rodzaju ciasta, napoje, parówki, lody.
Należy także dodać, że wszystkie substancje dodatkowe dopuszczone do żywności przed 2009 r. są obecnie ponownie oceniane przez EFSA pod kątem ich bezpieczeństwa dla ludzi. Weryfikacja ma się zakończyć do końca 2020 r. Z listy dodatków dopuszczonych do żywności już usunięto barwnik E 128, używany do nadawania koloru mięsu. Ograniczono także stosowanie trzech innych barwników: E 104, E 110 i E 124, dla których obniżono akceptowane dzienne spożycie odpowiednio: 20-krotnie, 2,5-krotnie i blisko 6-krotnie. Wycofano ponadto dopuszczenie barwników do niektórych produktów, np.: do pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich, lodów, czy przekąsek typu snack.
WIĘCEJ NA KOLEJNYM SLAJDZIE