– Jest na nie duży popyt, bo ludzie na święta szukają odmiany, także kulinarnej – mówi Zygmunt Śmiechowicz prowadzący sklep mięsny przy Bałuckim Rynku. – Tradycyjnie np. robią pasztety, a jak pasztet, to oczywiście z zająca, z dodatkiem dziczyzny, wieprzowego brzucha, wątróbki z kaczki i gęsi. Pieczeń też chętnie przyrządzają z udźca czy łopatki sarny lub jelenia. Kupują bażanty i przepiórki…
Szczególnie modne ostatnio stały się gęsi, gdyż ich mięso ma mało cholesterolu, a dużo dobrych nienasyconych kwasów i witamin. Dlatego pojawiły się w ofercie supermarketów.
– Od 12 grudnia zaoferujemy m.in. gęś mrożoną, kaczkę, pierś z gęsi lub kaczki, nogę z gęsi lub kaczki – zapowiada Grzegorz Nowak, rzecznik sieci Real. – Już teraz w sprzedaży mamy kaczkę „Pekin” w cenie 9,99 zł/kg.
Tesco także zapowiada, że do Łodzi trafi kilkanaście ton mięs cieszących się dużym zainteresowaniem klientów.
– To mięso z kaczki świeże i mrożone (po 10,99 zł/kg i 9,99 zł/kg), królik mrożony (26,49 zł/kg), gęś mrożona (9,99 zł/kg), udziec z jelenia (37,99 zł/kg), gulasz z jelenia (15,49 zł/kg) oraz szynka z dzika (31,99 zł/kg) – wylicza Jakub Jaremko z biura prasowego sieci.
Sklepy sieci Carrefour w specjalnej promocji od 18 grudnia do wigilii oferować będą, m.in. kaczkę i gęś (po 13,99 zł/kg), królika (23,99 zł/kg), karczek bez kości z dzika (39,99 zł/kg), szynkę z dzika (49,99 zł/kg) oraz karczek i łopatkę z jelenia (39,99 zł/kg).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?