Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Łodzi rozpoczął się Restaurant Week - Festiwal popisowych menu. Co i za ile zjemy w łódzkich, festiwalowych restauracjach?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W czasie festiwalu zjemy wiele niebanalnych dań.
W czasie festiwalu zjemy wiele niebanalnych dań. materiały prasowe
W środę 4 października w Łodzi rozpoczęła się jesienna edycja Restaurant Week. Tym razem hasłem przewodnim jest festiwalowe popisowe menu #FoodSmellsGood. W Łodzi udział w imprezie biorą 24 restauracje, niektóre po raz pierwszy.

W tej edycji Restaurant Week zjemy dania pachnące przyprawami i rozbudzające zmysły. Na festiwalowy zestaw składają się trzy dania okraszone orzeźwiającym coctailem. Za danie zapłacimy 69 zł, bez względu na restaurację, w której zaplanujemy posiłek (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). Dla jednego stolika degustację przewidziano na 90 minut. Lokale gastronomiczne, które biorą udział w tegorocznym Restaurant Week zapraszają w dniach 4 października - 12 listopada 2023 roku.

Menu jesiennej edycji jest sezonowe i aromatyczne zgodnie z ideą #FoodSmelllsGood. W festiwalowych daniach można znaleźć zarówno sporo grzybów, jesiennych warzyw jak i szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs. W ofercie są zarówno dania wege jak i te tradycyjne z mięsem. W zależności od profilu restauracji zjemy dania kuchni polskiej, wietnamskiej, libańskiej, japońskiej, irlandzkiej, bretońskiej lub greckiej. Wśród dań kuszą takie jak: Burrata wędzona dymem, podana z salsą z żółtych pomidorów, chipsem bazyliowym oraz lodami bazyliowymi, Amuse Bouche czyli prezent niespodzianka od Szefa kuchni, czy Donat z selera pieczonego w cieście chlebowym, z kremem z selera, orzechem laskowym, jabłkiem i bulionem z pieczonego selera z rumem.

W Łodzi i okolicy do udziału w festiwalu zgłosiły się 24 lokale. Oto, gdzie zjemy festiwalowe dania:

  • Ferwor, ul. Piotrkowska 97
  • Montag, ul. Piotrkowska 86
  • Doki - gastrobar, Off Piotrkowska
  • Przędzalnia, Pabianice, ul. Lipowa 4
  • Angelo Ristorante, ul. 6 sierpnia 1/3
  • Bagatela restauracja, Przygoń, ul. Hotelowa 1
  • Farma Bii, Janinów 6B
  • Fatamorgana, ul. Księży Młyn 16
  • Flame by Energosfera, Konarzew 93
  • Gỗ by Ha Long, ul. Piotrkowska 152
  • Hampton by Hilton Łódź City Center, ul. Piotrkowska 157
  • Hamra Restauracja Libańska, ul. Piotrkowska 89
  • Irish Pub, ul. Piotrkowska 77
  • Koku Shushi, ul. Piotrkowska 123
  • Le Petit Paris, ul. Kopcińskiego 62
  • Nitka Pasta - Wine & Chill, ul. Piotrkowska 56
  • Rajskie Manu, ul. Ogrodowa 19a
  • Ramen Shop - Sushi Kushi Centrum, ul. Roosevelta 7
  • Ryby&Owce, ul. Piotrkowska 295
  • Santorini Restaurant, ul. Piotrkowska 37
  • Sote - NoBo Hotel, ul. Liściasta 86
  • Sushi Kushi Widzew, ul. Jagiellonki 4
  • Sushi Kushi Zgierz, ul. Łódzka 4/6
  • Taki Pan Pstrąg, ul. Tatrzańska 42

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku i na Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany