9 z 17
![Należy pamiętać, że truskawki są mocno alergizującym owocem,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/eb/96/628f1740b4ce0_o_large.jpg)
fot. dturphoto/Getty Images
Uwaga na alergeny
Należy pamiętać, że truskawki są mocno alergizującym owocem, dlatego w przypadku pojawienia się pokrzywki, świądu lub trudności w oddychaniu należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
10 z 17
![Z truskawek możesz przygotować koktajl lub smaczne ciasto...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5a/b2/6290da33bbbde_o_large.jpg)
fot. rfranca/Getty Images
Koktajle i ciasta
Z truskawek możesz przygotować koktajl lub smaczne ciasto owocowe.
11 z 17
![Indeks glikemiczny tych owoców jest niski i wynosi tylko 25....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0d/4a/6294c1c79b37f_o_large.jpg)
fot. Angelika Heine/Getty Images
Niski indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny tych owoców jest niski i wynosi tylko 25. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tych owoców.
12 z 17
![Warto także wspomnieć o znacznych ilościach witaminy C (58...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/99/7d/62960b3fbea5f_o_large.jpg)
fot. Swietła/Getty Images
Witamina C
Warto także wspomnieć o znacznych ilościach witaminy C (58 mg na 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.