9 z 9
Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu,...
fot. pixabay.com

Grillowanie powoduje wzrost zawartości benzo[a]pirenu, rodzaju wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - substancji emitowanych przez rury samochodowe, papierosy, a przede wszystkim piece i kotły. Wiadomo, że te substancje są rakotwórcze z powodu niecałkowitego spalania materiałów zawierających węgiel, znanych również jako tłuszcz z mięsa, substancje z warzyw, źródło ciepła (tj. węgiel, drewno).

„Utworzony dym zawiera WWA Na przykład grillowanie z węglem drzewnym i wiórami drzewnymi miało najwyższy wzrost zawartości benzo[a]pirenu podczas grillowania w przypadku większości produktów spożywczych. Sam węgiel drzewny miał najwyższy WWA tylko w przypadku burgerów”.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Zobacz również

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Gdzie obejrzeć mecze Euro 2024? Strefy kibica w Łodzi

Gdzie obejrzeć mecze Euro 2024? Strefy kibica w Łodzi

Polecamy

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Stadion ŁKS jest za duży!? Klub zamyka kolejne sektory

Odnowione, unikatowe osiedle Księży Młyn kusi turystów!

Odnowione, unikatowe osiedle Księży Młyn kusi turystów!

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku

Kolorowy dodatek do obiadu. Rozsmakuj się w marchewce po koreańsku