5/9
NIEKTÓRE KIEŁBASY ZAWIERAJĄ DUŻO TŁUSZCZÓW NASYCONYCH...
fot. pixabay.com

NIEKTÓRE KIEŁBASY ZAWIERAJĄ DUŻO TŁUSZCZÓW NASYCONYCH
W zależności od rodzaju kupowanej kiełbasy, można również spożywać duże ilości tłuszczów nasyconych. Zgodnie z badaniami przeciętna kiełbasa (która zazwyczaj zawiera mieloną wieprzowinę, wołowinę lub ich kombinację) może zawierać 13 gramów tłuszczów nasyconych. Jest to dokładny limit tłuszczów nasyconych, na który można sobie pozwolić w ciągu dnia przy diecie 2000 kalorii. Spożycie tłuszczów nasyconych powinno stanowić tylko 5-6 proc. kalorii, aby utrzymać niski poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Zbyt dużo tłuszczów nasyconych w ciągu dnia może powodować mnóstwo problemów. Nie tylko przyczynia się do przybierania na wadze, ale może również zwiększać poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, co skutkuje zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

6/9
RYZYKO CHORÓB WZRASTA...
fot. pixabay.com

RYZYKO CHORÓB WZRASTA
Większość kiełbas jest uważana za przetworzone mięso niezależnie od rodzaju zawartego w niej mięsa. Spożywanie dowolnego rodzaju przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko kilku chorób przewlekłych. Na tej liście jest także kiełbasa z kurczaka i kiełbasa z indyka.

Według badań osoby, które regularnie jedzą większą ilość przetworzonego mięsa, mogą być narażone na wyższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka. Wszystko za sprawą substancji rakotwórczych (takich jak nitrozoaminy). Eksperci są zdania, że należy spożywać mniej niż 20 gramów przetworzonego mięsa dziennie.

7/9
KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POGORSZYĆ ALERGIĘ...
fot. pixabay.com

KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POGORSZYĆ ALERGIĘ
Grillowanie może powodować podwyższony poziom histaminy, co może wywołać reakcję alergiczną, szczególnie u osób wrażliwych.

8/9
KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POWODOWAĆ PRZYROST WAGI...
fot. pixabay.com

KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POWODOWAĆ PRZYROST WAGI
Grillowanie to z jednej strony świetny sposób na przyrządzanie potraw z mniejszą ilością tłuszczu, ale jednocześnie sosy, które dodajemy do dań z grilla, mogą ukrywać dodatkowe kalorie, które mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Eksperci sugerują, by zamiast używać sosów, nacierać mięso przyprawami i ziołami, cytryną i czosnkiem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Nawet pięć lat w kolejce do specjalistycznego domu opieki społecznej w Łodzi

Nawet pięć lat w kolejce do specjalistycznego domu opieki społecznej w Łodzi

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zobacz również

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne

Mieszkańcy Kozin narzekają na remonty, ale ich efekty są już widoczne

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM

Juwenalia Politechniki Łódzkiej - to będzie koncertowy weekend PROGRAM