1/9
Rozpalasz grilla w majówkę? Aż 85 proc. grillujących rodaków...
fot. Przemysław Świderski

Rozpalasz grilla w majówkę? Aż 85 proc. grillujących rodaków najczęściej wrzuca na ruszt mięso, głównie – kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. – warzywa, czasem nawet i owoce. Chociaż istnieje wiele przepisów na dania z grilla, zawsze jest kilka sprawdzonych potraw, które wszyscy uwielbiają: hamburgery, karkówka i kiełbaski.

Polacy kochają grillować. Niezależnie od tego, czy grill jest gazowy czy na węgiel drzewny, jedzenie kiełbasy z grilla może wiązać się z pewnymi zaskakującymi skutkami ubocznymi dla zdrowia.

Co dzieje się z organizmem, gdy delektujesz się kiełbasą z grilla? Zobacz, co mówią dietetycy >>>>>

2/9
SPOŻYWANIE KIEŁBASY Z GRILLA MOŻE SKRÓCIĆ NASZE ŻYCIE O...
fot. pixabay.com

SPOŻYWANIE KIEŁBASY Z GRILLA MOŻE SKRÓCIĆ NASZE ŻYCIE O KILKA LAT!
Jedzenie grillowanej kiełbasy może zwiększyć ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych lub je pogorszyć. Potrawy z grilla mogą pogłębiać stany zapalne w organizmie, co zwiększa ryzyko lub nasilenie przewlekłych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i choroba Alzheimera. Mogą też przyczyniać się do procesu starzenia!

3/9
KIEŁBASA MOŻE BYĆ ŹRÓDŁEM BIAŁKA...
fot. pixabay.com

KIEŁBASA MOŻE BYĆ ŹRÓDŁEM BIAŁKA
Każda kiełbasa jest uważana za źródło białka, a dostarczanie wystarczającej ilości białka w diecie jest ważne dla zdrowia, a nawet dla wagi. Białko jest również makroskładnikiem odżywczym, który pomaga dłużej czuć się pełniejszym, dlatego tak ważne jest, aby spożywać go wystarczająco dużo w ciągu dnia. Przeciętna kiełbasa może zawierać od 16 do 20 gramów białka.

Jednak chociaż kiełbasa zawiera białko, nie wszystkie kiełbasy można określić jako chude białko. W codziennej diecie kluczowe znaczenie ma dodanie niektórych chudych białek, takich jak kurczak i ryby.

4/9
KIEŁBASA Z GRILLA TO SPORA DAWKA SODU...
fot. pixabay.com

KIEŁBASA Z GRILLA TO SPORA DAWKA SODU
Większość produktów wędliniarskich ma niewiarygodnie wysoką zawartość sodu. Dieta bogata w sód może wyrządzić wiele szkody dla zdrowia. Badania wykazały, że dieta bogata w sód może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i chorób serca. Eksperci twierdzą, że nie należy przekraczać 2300 miligramów sodu dziennie, przy idealnym limicie 1500 miligramów, aby uniknąć wysokiego ciśnienia krwi, które jest kluczowe dla zdrowia serca.

Przeciętnie kawałek kiełbasy (około 120 g) może zawierać ponad 900 miligramów sodu. Tyle samo gotowanej piersi z kurczaka ma mniej niż 100 miligramów sodu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Rekrutacja na studia w roku akademickim 2024/2025. Wszystko co musisz o niej wiedzieć

Rekrutacja na studia w roku akademickim 2024/2025. Wszystko co musisz o niej wiedzieć

Ekipa "Naszego nowego domu" przyjechała do Tomaszowa. Zobacz!

Ekipa "Naszego nowego domu" przyjechała do Tomaszowa. Zobacz!

Zobacz również

Horoskop miłosny na maj. Kto może liczyć na strzałę amora?

Horoskop miłosny na maj. Kto może liczyć na strzałę amora?

Gry na maj w PS Plus zapowiedziane. Do abonamentu trafią 4 hity

Gry na maj w PS Plus zapowiedziane. Do abonamentu trafią 4 hity