Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek - czas pączkowej rozpusty bez wyrzutów sumienia!

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Pączki - obowiązkowy przysmak na Tłusty Czwartek
Pączki - obowiązkowy przysmak na Tłusty Czwartek Jarosław Ziarek
Każdy łodzianin zje pączka. I to nie jednego! Akurat tej tradycji niemal wszyscy pozostajemy wierni – dziś - 20 lutego - Tłusty Czwartek celebrujemy, oddając się pączkowemu obżarstwu bez wyrzutów sumienia. Tym bardziej, że dzień ten zwiastuje już nieuchronny koniec karnawału oraz post, który po nim nastąpi.

Łódzcy cukiernicy, by zaspokoić dzisiejszy ogromny popyt na pączki, zaczęli je smażyć już wczoraj po południu. Produkcja jest wielokrotnie wyższa niż w zwykły dzień, bo kolejki po świeżutkie słodkości ustawiają się już od wczesnego poranka. Tysiące pączków trafią dziś też do zakładów pracy i firm, które złożyły na nie zamówienia. Łodzianie próbują różnych smaków, szukają wypieków bezglutenowych czy wegańskich, ale nade wszystko kochają pączki tradycyjne i to one cieszą się największym powodzeniem.
– Jak zawsze hitem są pączki z konfiturą z płatków róż oraz klasyczną marmoladą owocową – mówi Michał Miś, z rodzinnego zakładu przy ul. Milionowej. – Przygotowaliśmy też pączki z toffi i adwokatem.
– Królują pączki z owocami – wieloowocową marmoladą, ale też z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami i truskawkami – wylicza Tomasz Piłat, cukiernik, prowadzący zakład przy ul. Rolniczej. – Ale mamy entuzjastów naszych znanych już pączków rozgrzewających ze śliwowicą, czekoladą z whisky czy szampanem. Specjalnie na Tłusty Czwartek przygotowaliśmy także pączki z wbitymi aplikatorami napełnionymi likierami alkoholowymi, które można sobie samodzielnie dozować. Proponujemy też nowość – pączki ze słonym karmelem.
Czym jeszcze mogą być nadziane pączki? Bitą śmietaną z czekoladą i orzeszkami, śmietanką i gorzką czekoladą, ajerkoniakiem, pistacjami, kokosem... Ponadto łodzianie lubią też delikatne pączki serowe, lekko posypane cukrem pudrem oraz pączki wiedeńskie – z ciasta parzonego, obficie lukrowane.
Za pączki z owocami w łódzkich cukierniach płacimy od 2 do 3,50 złotych (za sztukę). Pączki z nadzieniem alkoholowym kosztują 4,50 zł. Specjalną ofertę na pączki i donaty przygotowały dziś także hipermarkety i dyskonty. Tu ceny są niższe – zaczynają się od 0,79 zł za pączka z marmoladą. Wśród donatów smakosze znajdą takie smaki jak: oreo, milka czy E.Wedel (ceny od 1,99 do 2,49 zł/szt.).

Prosty przepis na pączki:
Składniki: 1 kg mąki,
1/2 litra ciepłego mleka ,
3/4 szklanki cukru, 10 dag drożdży, 8 żółtek,
1 całe jajo, 10 dag masła,
konfitura do nadzienia (według upodobań)
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i mleka. Następnie dodawać stopniowo składniki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować okrągłe pączki, nadziewać konfiturą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (tradycyjne był to smalec),

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany