Łódzcy cukiernicy, by zaspokoić dzisiejszy ogromny popyt na pączki, zaczęli je smażyć już wczoraj po południu. Produkcja jest wielokrotnie wyższa niż w zwykły dzień, bo kolejki po świeżutkie słodkości ustawiają się już od wczesnego poranka. Tysiące pączków trafią dziś też do zakładów pracy i firm, które złożyły na nie zamówienia. Łodzianie próbują różnych smaków, szukają wypieków bezglutenowych czy wegańskich, ale nade wszystko kochają pączki tradycyjne i to one cieszą się największym powodzeniem.
– Jak zawsze hitem są pączki z konfiturą z płatków róż oraz klasyczną marmoladą owocową – mówi Michał Miś, z rodzinnego zakładu przy ul. Milionowej. – Przygotowaliśmy też pączki z toffi i adwokatem.
– Królują pączki z owocami – wieloowocową marmoladą, ale też z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, brzoskwiniami i truskawkami – wylicza Tomasz Piłat, cukiernik, prowadzący zakład przy ul. Rolniczej. – Ale mamy entuzjastów naszych znanych już pączków rozgrzewających ze śliwowicą, czekoladą z whisky czy szampanem. Specjalnie na Tłusty Czwartek przygotowaliśmy także pączki z wbitymi aplikatorami napełnionymi likierami alkoholowymi, które można sobie samodzielnie dozować. Proponujemy też nowość – pączki ze słonym karmelem.
Czym jeszcze mogą być nadziane pączki? Bitą śmietaną z czekoladą i orzeszkami, śmietanką i gorzką czekoladą, ajerkoniakiem, pistacjami, kokosem... Ponadto łodzianie lubią też delikatne pączki serowe, lekko posypane cukrem pudrem oraz pączki wiedeńskie – z ciasta parzonego, obficie lukrowane.
Za pączki z owocami w łódzkich cukierniach płacimy od 2 do 3,50 złotych (za sztukę). Pączki z nadzieniem alkoholowym kosztują 4,50 zł. Specjalną ofertę na pączki i donaty przygotowały dziś także hipermarkety i dyskonty. Tu ceny są niższe – zaczynają się od 0,79 zł za pączka z marmoladą. Wśród donatów smakosze znajdą takie smaki jak: oreo, milka czy E.Wedel (ceny od 1,99 do 2,49 zł/szt.).
Prosty przepis na pączki:
Składniki: 1 kg mąki,
1/2 litra ciepłego mleka ,
3/4 szklanki cukru, 10 dag drożdży, 8 żółtek,
1 całe jajo, 10 dag masła,
konfitura do nadzienia (według upodobań)
Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny cukru i mleka. Następnie dodawać stopniowo składniki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formować okrągłe pączki, nadziewać konfiturą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (tradycyjne był to smalec),
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"