Te produkty wzmocnią twoją odporność w czasie pandemii i sezonu grypowego. Sprawdź!
5. Kiszonki
Ta metoda konserwowania żywności stosowana jest stosowana od stuleci. Podczas kiszenia cukry proste zamieniają się w kwas mlekowy, który wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, a jednocześnie zapobiega rozwój bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy.
Najpopularniejsze produkty to oczywiście kapusta i ogórki kiszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.
Warto pamiętać, że mniejsze walory zdrowotne zawiera kapusty kwaszonej (nie mylić z kiszoną), bo nie poddano jej fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Za to zawiera ocet i cukry