MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
5. Kiszonki...

Te produkty wzmocnią twoją odporność w czasie pandemii i sezonu grypowego. Sprawdź!

5. Kiszonki
Ta metoda konserwowania żywności stosowana jest stosowana od stuleci. Podczas kiszenia cukry proste zamieniają się w kwas mlekowy, który wspomaga rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych, a jednocześnie zapobiega rozwój bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy.
Najpopularniejsze produkty to oczywiście kapusta i ogórki kiszone. Są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych.
Warto pamiętać, że mniejsze walory zdrowotne zawiera kapusty kwaszonej (nie mylić z kiszoną), bo nie poddano jej fermentacji mlekowej i nie zawiera korzystnych bakterii. Za to zawiera ocet i cukry

Zobacz również

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Stal Rzeszów znów strzeliła Górnikowi trzy gole. Czternasta wygrana w sezonie

Juvenia Kraków zagra o brązowy medal mistrzostw Polski

NOWE
Juvenia Kraków zagra o brązowy medal mistrzostw Polski

Polecamy

Manchester City przegrał mistrzostwo Anglii

Manchester City przegrał mistrzostwo Anglii

Sobota na juwenaliach! Grają: Poparzeni Kawą Trzy, Young Igi, DJ Hazel ZDJĘCIA

Sobota na juwenaliach! Grają: Poparzeni Kawą Trzy, Young Igi, DJ Hazel ZDJĘCIA

Aleksander Iwańczyk może zagrać w ŁKS w meczu z Zagłębiem

Aleksander Iwańczyk może zagrać w ŁKS w meczu z Zagłębiem