5 z 13
Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także...
fot. Cora Miller/123RF

Niepotrzebne obieranie warzyw i owoców

Błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające, a także witaminy i składniki mineralne w warzywach i owocach zgromadzone są w największych ilościach w barwnej skórce i tuż pod nią. Z tego powodu nie warto obierać m.in. jabłek, gruszek, śliwek, a także pomidorów i ogórków, czyli produktów z jadalną skórką. Marchew, ziemniaki czy pietruszkę lepiej oskrobać niestalowym nożykiem, gdyż starta warstwa będzie cieńsza niż ta obrana, a to oznacza mniejsze straty niezbędnych składników odżywczych.

Kontrowersję budzi jednak fakt stosowania przez producentów substancji chemicznych spowalniających procesy dojrzewania warzyw i owoców, które także uatrakcyjniają ich wygląd i chronią przed psuciem się w transporcie. Gdy nie mamy pewności co do pochodzenia produktów, przed obraniem, należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą lub z użyciem płynów do czyszczenia warzyw i owoców. Preparaty tego typu niszczą szkodliwą mikroflorę oraz substancje chemiczne obecne na powierzchni skórki.

6 z 13
Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa...
fot. yelenayemchuk/123RF

Wielogodzinne moczenie

Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa przyczynia się do strat cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji obniża się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca. Podczas przetrzymywania w płynie wymienione substancje przechodzą z produktu do wody, którą przed gotowaniem zwykle wylewamy. Co więc robić, aby nie dopuścić do strat? Różnorodne warzywa, ziemniaki oraz mięso wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i od razu umieszczać w gotującej się wodzie.

Wyjątek od tej reguły stanowią suche nasiona roślin strączkowych. Ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę, należy przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin lub we wrzątku przez 2 godziny, ponieważ skraca to czas ich gotowania oraz zwiększa strawność zawartych w nich składników.

7 z 13
Im dłużej przechowujemy produkty spożywcze, tym często mniej...
fot. Pavel Losevsky/123RF

Kupowanie jogurtów na zapas

Im dłużej przechowujemy produkty spożywcze, tym często mniej wartości odżywczych zachowują. To zasada dotyczy zwłaszcza fermentowanych przetworów mlecznych, czyli jogurtów, maślanki, kefiru i mleka acidofilnego, które są źródłem probiotycznych bakterii. Ich zawartość w produktach mlecznych jest najwyższa w pierwszych dniach po produkcji i stopniowo maje, dlatego ze zjedzeniem jogurtu nie warto czekać do ostatniego dnia jego przydatności do spożycia.

8 z 13
Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane,...
fot. Nikolai Lenets 

Robienie surówki na kilka dni

Najwięcej substancji odżywczych zachowują produkty gotowane, pieczone, smażone, a także świeże konsumowane w całości. Każda dodatkowa czynność, która prowadzi do rozdrobnienia produktu, zwiększa straty cennych składników odżywczych. Wraz z wyciekającymi sokami tracone są witaminy, składniki mineralne. Ponadto każdy pojedynczy kawałek jest narażony na działanie tlenu i światła, które powodują straty cennych przeciwutleniaczy. Aby zachować maksimum składników odżywczych, należy szykować surówkę tuż przed podaniem i jeść owoce w całości.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

PZPN odwołał byłego widzewiaka z funkcji szefa rękami..... byłego widzewiaka!

PZPN odwołał byłego widzewiaka z funkcji szefa rękami..... byłego widzewiaka!

Tymi transferami Tomasz Salski wprowadził ŁKS do... pierwszej ligi

Tymi transferami Tomasz Salski wprowadził ŁKS do... pierwszej ligi

II Liceum Ogólnokształcące ma 120 lat! Spotkali się po latach!

II Liceum Ogólnokształcące ma 120 lat! Spotkali się po latach!

Zobacz również

PZPN odwołał byłego widzewiaka z funkcji szefa rękami..... byłego widzewiaka!

PZPN odwołał byłego widzewiaka z funkcji szefa rękami..... byłego widzewiaka!

Znów zdenerwowali Blankę Lipińską. Co się wydarzyło? ZDJĘCIA

Znów zdenerwowali Blankę Lipińską. Co się wydarzyło? ZDJĘCIA