W naszym kraju mazurek zaczęto wypiekać już w XVII wieku. Nie wiadomo dokładnie skąd wywodzi się ciasto ani kiedy powstała tradycja wypiekania go na Wielkanoc. Najczęściej jako kraj pochodzenia wskazywana jest Turcja. Dawniej mazurek stanowił nagrodę dla najbardziej wytrwałych, którzy pościli przez 40 dni. Obecnie o tym zwyczaju niewiele już osób pamięta, a mazurek na stałe zagościł na polskich stołach pośród innych potraw wielkanocnych, m.in. żuru, jajek, sałatki jarzynowej, pieczonego mięsa, pasztetów oraz wędlin.
Takie błędy popełniamy najczęściej robiąc mazurek na Wielkanoc
Oto lista błędów, które najczęściej popełniamy przygotowując mazurek na Wielkanoc. Przez nie ciasto nie jest odpowiednio kruche i delikatne. Sprawdź, jak zrobić idealnego mazurka. Szczegóły już teraz w naszej galerii:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice