Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Wyborne frykadelki drobiowe na rodzinny obiad. Poznaj przepis na kotleciki, które przełamią rutynę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Drobiowe frykadelki to pomysł na przygotowanie apetycznych kotletów na obiad.
Drobiowe frykadelki to pomysł na przygotowanie apetycznych kotletów na obiad. Getty Images/Olga Buntovskih/zdjęcie ilustracyjne
Drobiowe frykadelki to wyjątkowy specjał, który urozmaici tradycyjnie przygotowywane kotlety mielone. Sekretem smaku jest przygotowanie gęstego ciasta, z którym łączy się mielone lub siekane mięso z indyka. Poznaj przepis na apetyczne frykadelki na pożywny obiad.

W skrócie

Domowe frykadelki można zrobić nie tylko z mięsa drobiowego. Świetnie sprawdza się siekana wieprzowina, wołowina lub mięso z innego rodzaju drobiu np.: kaczki lub kurczaka. Do mięsa można dodać także starty żółty ser lub kawałki posiekanej papryki. Miłośnicy grzybów mogą do masy na frykadelki dodać podsmażone z cebulą pokrojone pieczarki. W ten sposób z prostych składników można zrobić różne wersje tego samego dania.

Frykadelki – przepis na kotlety

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mielonego lub siekanego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • 10 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku,
  • 1 jajko,
  • 20 g klarowanego masła lub margaryny.

Jak zrobić frykadelki?

Przygotowanie:

  1. Cebulę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Można także pokroić ją nożem w drobną kostkę.
  2. W misce należy wymieszać mleko, mąkę pszenną i cebulę. Do masy należy dodać sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielony czosnek, mieloną paprykę i jajko.
  3. Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać.
  4. Do miski należy dodać siekane lub mielone mięso z indyka i energicznie wymieszać łyżką z wcześniej przygotowaną masą jajeczną.
  5. W przypadku zbyt gęstej masy można dolać jeszcze 20 ml wody lub mleka. Frykadelki powinny mieć dość luźną konsystencję, aby można je było łatwo formować.
  6. Na patelni o grubym dnie należy rozpuścić klarowane masło lub margarynę. Łyżkę należy nabierać porcję mięsa i formować z niej kotlety o owalnym kształcie.
  7. Frykadelki należy smażyć najpierw z jednej strony, a gdy się zezłocą trzeba je obrócić i smażyć dalej.
  8. Gdy frykadelki będą mieć jasnobrązową barwę z obu stron, należy zmniejszyć ogień i dosmażyć przez około 5 minut. W międzyczasie należy je obrać, aby się nie przypaliły.
  9. Gorące frykadelki można zdjąć z patelni na półmisek i podawać do stołu.

Sposób podania frykadelków

Frykadelki z mięsa mielonego można podawać na wiele sposobów. Szczególnie polecamy z pieczonymi warzywami, domowymi frytkami albo purée ziemniaczanym. Można podawać je z surówką z selera korzeniowego albo marchewką z groszkiem na ciepło. Z frykadelków można także zrobić kanapki, zamykając je pomiędzy kromkami chleba, liśćmi sałaty i plastrami pomidorami. Do frykadelków sprawdzi się także sos tysiąca wysp lub własnoręcznie przygotowany ketchup.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Wyborne frykadelki drobiowe na rodzinny obiad. Poznaj przepis na kotleciki, które przełamią rutynę - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany