Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Suszone czy świeże żurawiny? Ceny są zbliżone, ale świeże są zdrowsze

(KZ)
Za kilogram świeżej żurawiny za targowisku przy ul .Dolnej trzeba było zapłacić wczoraj od 22 do 25 złotych.

Za kilogram świeżej żurawiny za targowisku przy ul .Dolnej trzeba było zapłacić wczoraj od 22 do 25 złotych. Suszona była w niewiele wyższej cenie, bo kosztowała 25- 30 zł, ale sposób jej konserwacji może powodować, ze traci właściwości lecznicze. Sok z żurawin stosowany jest również przeciwko zapaleniom dróg moczowych. Jest doskonałym środkiem profilaktycznym w przypadku zakażeń bakteryjnych. Jego systematyczne spożywanie powoduje wypłukiwanie bakterii E-coli.

Zapobiega także chorobom serca. Powoduje zmniejszenie zachorowań na choroby wieńcowe. Ma także własności antyoksydacyjne, zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychaniu naczyń krwionośnych. Chroni także i leczy choroby wrzodowe. Zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej chroniąc przed chorobami dziąseł. Owoce żurawiny są bardzo cierpkie. Najlepszy jest świeżo wyciskany sok z owoców. Można je też mrozić, ale nie wolno gotować, bo tracą właściwości lecznicze.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany