5/11
Domowe żelki pomarańczowe. Krok 3
Zalej żelatynę sokiem pomarańczowym. Dodaj łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
6/11
Domowe żelki pomarańczowe. Krok 4
Ustaw garnek z żelatyną i sokiem na mały ogień i delikatnie podgrzewaj. Cały czas mieszaj. Jak tylko masa będzie płynna i nie będzie widać drobinek żelatyny, zdejmij garnek z ognia. Żelatyny nie wolno zagotować, bo straci swoje właściwości.
7/11
Domowe żelki pomarańczowe. Krok 5
Spróbuj masę. Jeśli jest za mało słodka, to dodaj miodu lub cukru pudru. Możesz także dodać odrobinę esencji waniliowej.
8/11
Domowe żelki pomarańczowe. Krok 6
Przelej masę do foremek. Najłatwiej to zrobić małą łyżeczką lub specjalną pipetką do sosu.