Smakujemy Niepodległość po raz ósmy w łódzkich restauracjach
To będzie jego ósma edycja. Jak w poprzednich latach przez kilka dni właśnie w okolicach Święta Niepodłegłości – tym razem dokładnie od 10 do 13 listopada br. – łódzkie restauracje zapraszają na obiad, kolację z deserem, by tak jak dawniej w Polsce bywało przy wspólnym stole, w gronie rodziny i przyjaciół raczyć się znakomitymi daniami.
- W tym roku będziemy smakować tradycyjnie dania z gęsiną oraz jabłkiem, ale wprowadziliśmy po raz pierwszy także dania z kaczki – zapowiada Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka i pomysłodawczyni festiwalu. - Zaprosiliśmy 15 restauracji, które przygotowały bardzo wiele różnorodnych potraw: od przystawek, przez zupy i dania główne po desery.
Smakujemy Niepodległość w łódzkich restauracjach
- Będziemy serwować domowy rosół z gęsi z robionym przez nas makaronem,
konfitowaną nogę z kaczki, kugel z batatów z sosem gruszkowym, a na deser – jabłko w cieście z sosem waniliowym – zdradza Michał Kowalski, właściciel restauracji Ferwor przy ul, Piotrkowskiej 97.
W menu innych innych restauracji znajdziemy np. roladę z gęsiny podaną z kluską na parze i warzywami korzeniowymi pieczonymi z miodem i tymiankiem; zupę gotowaną na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawaną z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki; długo duszoną gęś owsianą z Bogusławic po włosku, podaną ze złocistą polentą z kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnym musem z rokietnika, oraz z chipsem z kapusty kiszonej w całych głowach z łódzkiego gospodarstwa, żelką z jarzębiny oraz scaloppine z wątroby i gęsi gotowanej we własnym tłuszczu, podane z sosem z dzikiej róży, a na deser m.in. jabłkowe crumble z lodem.
Festiwalowe propozycje będą oceniane, a autorzy najlepszych dań i deserów zostaną nagrodzeni.
Autorem grafiki festiwalowej jest Bartek Krzywański.
Do Smakowania Niepodległości i rezerwowania stolików festiwalowych zapraszają restauracje:
- AGRAFKA, PIOTRKOWSKA 90
- BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
- DELIGHT, VIENNA HOUSE BY WYNDHAM ANDEL’S, UL. OGRODOWA 17
- FERWOR, PIOTKOWSKA 97
- FOUR COLORS, DOUBLE TREE BY HILTON, ŁĄKOWA 29 D
- DRUKARNIA. SKŁAD WINA I CHLEBA, OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
- IMBER, PIOTRKOWSKA 43
- LEN I BAWEŁNA, OFF PIOTRKOWSKA, PIOTRKOWSKA 138/140
- BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
- NITKA. PASTA-WINE-CHILI, PIOTRKOWSKA 56
- OBIECANA CAFE, PIOTRKOWSKA 295 A, OGRODY GEYERA
- POWIDOK BISTRO BY STACJA ZERO, PLAC WOLNOŚCI 8/ 1U
- SPÓŁDZIELNIA , OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
- RYŻOWA BUŁA, PIOTRKOWSKA 79
- WISH SANDWICH, PIOTRKOWSKA 88
Smakujemy Niepodległość
A oto, co proponują restauracje festiwalowe w dniach 10-13 listopada:
AGRAFKA, PIOTRKOWSKA 90
Konfitowana szarpana kaczka z dodatkiem korzennego buraka, koziego sera, beszamelu żurawinowego i makaronu własnej roboty wszystko to podane na purée z zielonego jabłka i zapiekanym z musem z ricotty
Cena 37 zł
BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
Danie: pierś z gęsi confit, konfitowana pierś z polskiej owsianej gęsi, marynowana w aromatycznych ziołach, serwowana z dressingiem jeżynowo żurawinowym, musem z pieczonej dyni i jabłek, borowikami smażonymi na maśle i kiełkami groszku.
Cena 99 zł
DELIGHT, VIENNA HOUSE BY WYNDHAM ANDEL’S, UL. OGRODOWA 17
GĘŚ KOPNIE Udo z gęsi konfitowane, panierowany pęczak z wątróbką gęsią, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z lubczykiem, karmelizowana szalotka
Cena 85 zł
KRÓLOWA KACZKA Filet z kaczki, puree jabłkowe, pieczony burak, sos na bazie cydru, chrust pietruszkowy, karmelizowana figa
Cena 72 zł
DRUKARNIA. SKŁAD WINA I CHLEBA, OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
Noga z kaczki confit / puree jabłko / sos piernik / żel wiśnia / chips pietruszka / kaszotto borowikowe pęczak / pieróg jabłko – wanilia / oliwa ziołowa / surówka: seler, żurawina, brzoskwinia, liście nasturcji
Cena 52 zł
FERWOR, PIOTKOWSKA 97
Rosół z gęsi z domowym makaronem
Cena 20 zł
Danie: Ferworowa Kaczka Confit, czyli konfitowana noga z kaczki, kugel z batatów z sosem gruszkowym
Cena 49 zł
Deser: jabłko w cieście
Cena 24 zł
FOUR COLORS, DOUBLE TREE BY HILTON, ŁĄKOWA 29 D
Danie : pierś z gęsi/ mille-feuille z ziemniaka/ puree z buraków/ jus z gęsi/ rwane udo/puree z pasternaku i palonego masła/kruszonka panko
Cena 59 zł
Deser : jabłko/ szałwia/ cytrynowa werbena/ karmel
Cena 28 zł
IMBER, PIOTRKOWSKA 43
Danie: rolada z gęsiny podana z kluską na parze i warzywami korzeniowymi pieczonymi z miodem i tymiankiem / sos chałwowy / zioła
Cena 54 zł
LEN I BAWEŁNA, OFF PIOTRKOWSKA, PIOTRKOWSKA 138/140
Polska gęś
Marynowana w ziołach pierś z polskiej owsianej gęsi podawana z dyniowym risotto, pieczonymi śliwkami w miodzie, smażonymi rydzami, dressingiem śliwkowym i kiełkami groszku.
Cena 99 zł.
Staropolska brukwiowa na gęsinie
Aromatyczna zupa gotowana na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawana z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki.
Cena 29 zł
NITKA. PASTA-WINE-CHILI, PIOTRKOWSKA 56
Danie główne: długo duszona gęś owsiana z Bogusławic po włosku, podana ze złocistą polentą z kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnym musem z rokietnika, oraz z chipsem z kapusty kiszonej w całych głowach z łódzkiego gospodarstwa, żelką z jarzębiny oraz scaloppine z wątroby i gęsi gotowanej we własnym tłuszczu, podane z sosem z dzikiej róży
Cena 45 zł
Deser : fuzja dwóch klasycznych łódzkich deserów z trzech rodzajów jabłek ( szara reneta, antonówka, papierówka) z łódzkiego gospodarstwa. Jabłka podane w łódce z piernika marchwiowego
Cena 18 zł
OBIECANA CAFE, PIOTRKOWSKA 295 A, OGRODY GEYERA
Deser: jabłkowe crumble z lodem, czyli pieczone jabłka z miętą pod kruszonką z lodami waniliowymi
Cena18 zł
POWIDOK BISTRO BY STACJA ZERO, PLAC WOLNOŚCI 8/ 1U
Danie: kaczka na różowo, demi glace z nutą cydru, chutnej gruszkowy, cepelin z konfitowanym
mięsem kaczki
Cena 52 zł
Deser: tartaletka jabłkowo-orzechowa z lodami cynamonowymi
Cena 24 zł
SPÓŁDZIELNIA , OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
Danie : pęczotto, smażone gęsie serca, gęsi jus, pieczone jabłko, rozmaryn
Cena 39 zł
Deser: domowa szarlotka z szarej renety pod kruszonką na maślanym kruchym spodzie
Cena 22 zł
RYŻOWA BUŁA, PIOTRKOWSKA 79
Amuse Bouche
Jhōla
Bulion z gesi /galangal/ pierozek z gesina/ cumin/ kurkuma/ kolendra/ czerwona cebula/ biala rzepa/ chilli
Cena 25 zł
রাজ হাঁস RAJ HASH
Piers z gesi/ chutney pomidorowy/ udo z gesi/ ryz basmati/ ziemniaczane frytki w stylu bengalskim alu baji/ kolendra/ kurkuma
Cena 60 zł
Deser
পাটিসাপটা পিঠা PATISHAPTA
Naleśnik ryżowy/ prazone jabłko/ cynamon/ kardamon/ goździk/ sos wiśniowy/ ciastko cygaretkowe/ temperowana czekolada/ mango
25 zł
WISH SANDWICH, PIOTRKOWSKA 88
Danie: Goosebumps, czyli chałka/ wędzona pierś gęsia/ pate z kaczych wątróbek/ jabłka/marynowane warzywa/ sos
Cena 52 zł
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać