Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakujemy Niepodległość 10-13 listopada 2022 w Łodzi - festiwal dań z gęsiną, jabłkiem i kaczką. Przedstawiamy restauracje i menu

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Grzegorz Gałasiński
W czwartek 10 listopada br. rozpoczyna się w Łodzi listopadowy Festiwal Dobrego Smaku pod hasłem Smakujemy Niepodległość. 15 restauracji zaprasza na specjalne dania: z gęsiną, jabłkiem i - po raz pierwszy - z kaczką. Oto, co przygotowały - przedstawiamy festiwalowe menu wraz z cenami w naszej galerii.

Smakujemy Niepodległość po raz ósmy w łódzkich restauracjach

To będzie jego ósma edycja. Jak w poprzednich latach przez kilka dni właśnie w okolicach Święta Niepodłegłości – tym razem dokładnie od 10 do 13 listopada br. – łódzkie restauracje zapraszają na obiad, kolację z deserem, by tak jak dawniej w Polsce bywało przy wspólnym stole, w gronie rodziny i przyjaciół raczyć się znakomitymi daniami.

- W tym roku będziemy smakować tradycyjnie dania z gęsiną oraz jabłkiem, ale wprowadziliśmy po raz pierwszy także dania z kaczki – zapowiada Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka i pomysłodawczyni festiwalu. - Zaprosiliśmy 15 restauracji, które przygotowały bardzo wiele różnorodnych potraw: od przystawek, przez zupy i dania główne po desery.

Smakujemy Niepodległość w łódzkich restauracjach

- Będziemy serwować domowy rosół z gęsi z robionym przez nas makaronem,
konfitowaną nogę z kaczki, kugel z batatów z sosem gruszkowym, a na deser – jabłko w cieście z sosem waniliowym – zdradza Michał Kowalski, właściciel restauracji Ferwor przy ul, Piotrkowskiej 97.

W menu innych innych restauracji znajdziemy np. roladę z gęsiny podaną z kluską na parze i warzywami korzeniowymi pieczonymi z miodem i tymiankiem; zupę gotowaną na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawaną z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki; długo duszoną gęś owsianą z Bogusławic po włosku, podaną ze złocistą polentą z kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnym musem z rokietnika, oraz z chipsem z kapusty kiszonej w całych głowach z łódzkiego gospodarstwa, żelką z jarzębiny oraz scaloppine z wątroby i gęsi gotowanej we własnym tłuszczu, podane z sosem z dzikiej róży, a na deser m.in. jabłkowe crumble z lodem.

Festiwalowe propozycje będą oceniane, a autorzy najlepszych dań i deserów zostaną nagrodzeni.
Autorem grafiki festiwalowej jest Bartek Krzywański.
Do Smakowania Niepodległości i rezerwowania stolików festiwalowych zapraszają restauracje:

  • AGRAFKA, PIOTRKOWSKA 90
  • BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
  • DELIGHT, VIENNA HOUSE BY WYNDHAM ANDEL’S, UL. OGRODOWA 17
  • FERWOR, PIOTKOWSKA 97
  • FOUR COLORS, DOUBLE TREE BY HILTON, ŁĄKOWA 29 D
  • DRUKARNIA. SKŁAD WINA I CHLEBA, OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
  • IMBER, PIOTRKOWSKA 43
  • LEN I BAWEŁNA, OFF PIOTRKOWSKA, PIOTRKOWSKA 138/140
  • BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
  • NITKA. PASTA-WINE-CHILI, PIOTRKOWSKA 56
  • OBIECANA CAFE, PIOTRKOWSKA 295 A, OGRODY GEYERA
  • POWIDOK BISTRO BY STACJA ZERO, PLAC WOLNOŚCI 8/ 1U
  • SPÓŁDZIELNIA , OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
  • RYŻOWA BUŁA, PIOTRKOWSKA 79
  • WISH SANDWICH, PIOTRKOWSKA 88

Smakujemy Niepodległość

A oto, co proponują restauracje festiwalowe w dniach 10-13 listopada:
AGRAFKA, PIOTRKOWSKA 90

Konfitowana szarpana kaczka z dodatkiem korzennego buraka, koziego sera, beszamelu żurawinowego i makaronu własnej roboty wszystko to podane na purée z zielonego jabłka i zapiekanym z musem z ricotty

Cena 37 zł

BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46

Danie: pierś z gęsi confit, konfitowana pierś z polskiej owsianej gęsi, marynowana w aromatycznych ziołach, serwowana z dressingiem jeżynowo żurawinowym, musem z pieczonej dyni i jabłek, borowikami smażonymi na maśle i kiełkami groszku.

Cena 99 zł

DELIGHT, VIENNA HOUSE BY WYNDHAM ANDEL’S, UL. OGRODOWA 17

GĘŚ KOPNIE Udo z gęsi konfitowane, panierowany pęczak z wątróbką gęsią, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z lubczykiem, karmelizowana szalotka

Cena 85 zł

KRÓLOWA KACZKA Filet z kaczki, puree jabłkowe, pieczony burak, sos na bazie cydru, chrust pietruszkowy, karmelizowana figa

Cena 72 zł

DRUKARNIA. SKŁAD WINA I CHLEBA, OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
Noga z kaczki confit / puree jabłko / sos piernik / żel wiśnia / chips pietruszka / kaszotto borowikowe pęczak / pieróg jabłko – wanilia / oliwa ziołowa / surówka: seler, żurawina, brzoskwinia, liście nasturcji

Cena 52 zł

FERWOR, PIOTKOWSKA 97

Rosół z gęsi z domowym makaronem

Cena 20 zł

Danie: Ferworowa Kaczka Confit, czyli konfitowana noga z kaczki, kugel z batatów z sosem gruszkowym

Cena 49 zł

Deser: jabłko w cieście

Cena 24 zł

FOUR COLORS, DOUBLE TREE BY HILTON, ŁĄKOWA 29 D

Danie : pierś z gęsi/ mille-feuille z ziemniaka/ puree z buraków/ jus z gęsi/ rwane udo/puree z pasternaku i palonego masła/kruszonka panko

Cena 59 zł

Deser : jabłko/ szałwia/ cytrynowa werbena/ karmel

Cena 28 zł

IMBER, PIOTRKOWSKA 43

Danie: rolada z gęsiny podana z kluską na parze i warzywami korzeniowymi pieczonymi z miodem i tymiankiem / sos chałwowy / zioła

Cena 54 zł

LEN I BAWEŁNA, OFF PIOTRKOWSKA, PIOTRKOWSKA 138/140

Polska gęś

Marynowana w ziołach pierś z polskiej owsianej gęsi podawana z dyniowym risotto, pieczonymi śliwkami w miodzie, smażonymi rydzami, dressingiem śliwkowym i kiełkami groszku.

Cena 99 zł.

Staropolska brukwiowa na gęsinie

Aromatyczna zupa gotowana na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawana z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki.

Cena 29 zł

NITKA. PASTA-WINE-CHILI, PIOTRKOWSKA 56

Danie główne: długo duszona gęś owsiana z Bogusławic po włosku, podana ze złocistą polentą z kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnym musem z rokietnika, oraz z chipsem z kapusty kiszonej w całych głowach z łódzkiego gospodarstwa, żelką z jarzębiny oraz scaloppine z wątroby i gęsi gotowanej we własnym tłuszczu, podane z sosem z dzikiej róży

Cena 45 zł

Deser : fuzja dwóch klasycznych łódzkich deserów z trzech rodzajów jabłek ( szara reneta, antonówka, papierówka) z łódzkiego gospodarstwa. Jabłka podane w łódce z piernika marchwiowego

Cena 18 zł

OBIECANA CAFE, PIOTRKOWSKA 295 A, OGRODY GEYERA

Deser: jabłkowe crumble z lodem, czyli pieczone jabłka z miętą pod kruszonką z lodami waniliowymi

Cena18 zł

POWIDOK BISTRO BY STACJA ZERO, PLAC WOLNOŚCI 8/ 1U

Danie: kaczka na różowo, demi glace z nutą cydru, chutnej gruszkowy, cepelin z konfitowanym

mięsem kaczki

Cena 52 zł

Deser: tartaletka jabłkowo-orzechowa z lodami cynamonowymi

Cena 24 zł

SPÓŁDZIELNIA , OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C

Danie : pęczotto, smażone gęsie serca, gęsi jus, pieczone jabłko, rozmaryn

Cena 39 zł

Deser: domowa szarlotka z szarej renety pod kruszonką na maślanym kruchym spodzie

Cena 22 zł

RYŻOWA BUŁA, PIOTRKOWSKA 79
Amuse Bouche

Jhōla

Bulion z gesi /galangal/ pierozek z gesina/ cumin/ kurkuma/ kolendra/ czerwona cebula/ biala rzepa/ chilli

Cena 25 zł

রাজ হাঁস RAJ HASH

Piers z gesi/ chutney pomidorowy/ udo z gesi/ ryz basmati/ ziemniaczane frytki w stylu bengalskim alu baji/ kolendra/ kurkuma

Cena 60 zł

Deser

পাটিসাপটা পিঠা PATISHAPTA

Naleśnik ryżowy/ prazone jabłko/ cynamon/ kardamon/ goździk/ sos wiśniowy/ ciastko cygaretkowe/ temperowana czekolada/ mango

25 zł

WISH SANDWICH, PIOTRKOWSKA 88

Danie: Goosebumps, czyli chałka/ wędzona pierś gęsia/ pate z kaczych wątróbek/ jabłka/marynowane warzywa/ sos

Cena 52 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany