Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon grzybowy w pełni! Dlaczego warto je jeść?

(jed)
Jarosław Ziarek
To jedne z bardziej ulubionych darów natury. Przy tej okazji wiele osób zastanawia się, czy warto je jeść. Grzyby uchodzą za ciężkostrawne, a do tego kto się na nich dobrze nie zna, może pomylić jadalne odmiany z trującymi. Wtedy o nieszczęście bardzo łatwo.

KSW 32 TRANSMISJA NA ŻYWO STREAM [GDZIE OBEJRZEĆ]

Grzyby są mięsiste i jędrne, a aromat, jaki roztaczają, doskonale wzbogaca potrawy. Można się nimi nasycić, chociaż zawierają dużo wody. Jednak zbudowane są z błonnika, który nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w kwasach żołądkowych. Przez to wiele osób uważa, że grzyby zbyt długo zalegają w żołądku, nie dostarczając przy tym żadnych wartości odżywczych.

A te pochodzą głównie z ziemi, na której rosną. Mogą być więc bogate w minerały lub nie. Zawierają też witaminy A (betakaroten) oraz B1 i B2. Jednak najważniejszą cechą grzybów jest to, że zawierają białko, a dzięki temu można nimi zastąpić mięso.

Grzybów nie powinny jeść dzieci i osoby starsze. Jednak prawidłowo przygotowane prawdziwki, kurki czy maślaki to smaczny posiłek. Szczególnie jeśli jest zjedzony po dużym wysiłku, a tym niewątpliwie jest zbieranie grzybów. Spacer po lesie, na świeżym powietrzu dotlenia, a skłony, przysiady i podnoszenia (koszyka lub wiaderka) to doskonała gimnastyka. Warto więc wybrać się do lasu bez względu na to, czy lubimy grzyby, czy też nie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany