Przyczyny nietolerancji pokarmowych - nie tylko stres i zmęczenie
· Syntetyczne lub naturalne, aktywne substancje farmakologiczne np. histamina, czy kofeina
O nietolerancji histaminy mówimy wtedy, gdy w organizmie brak jest enzymu diaminooksydaza (DAO). Objawy są wynikiem zwiększonego jej spożycia oraz z wrodzonego lub nabytego niedoboru tego enzymu. Przyczyną nabytego niedoboru DAO mogą być np. choroby przewodu pokarmowego lub nadmierne spożywanie alkoholu. Produkty bogate w histaminę to przede wszystkim pokarmy fermentujące: wino, ocet, dojrzewające sery i mięsa, drożdże, kiszonki, konserwy rybne, marynowane śledzie, czekolada, warzywa psiankowate, roślin strączkowe, ananas i gruszka.
Zupełnie inaczej wygląda sprawa z kofeiną.
- Kofeina wchłania się całkowicie z przewodu pokarmowego i jest usuwana z moczem. Za jej trawienie odpowiada gen CYP1A2. Jeśli ten gen ma nieprawidłową mutację i substancja nie jest usuwana w prawidłowy sposób z organizmu to wtedy pojawiają się objawy nietolerancji pokarmowej. – tłumaczy Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
· „Modne produkty”
Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowe smaki i chętnie próbujemy różnych produktów z odległych stron świata. Musimy jednak pamiętać, że od wieków w różnych strefach klimatycznych obowiązują inne sposoby odżywiania. Dlatego owoce, warzywa, oleje czy przyprawy, które nie rosną w naszej strefie klimatycznej mogą być przyczyną nietolerancji pokarmowych. Takie „dolegliwości trawienne” może wywołać również nagła zmiana nawyków żywieniowych.
Np. jeśli z dnia na dzień do naszego jadłospisu wprowadzamy dużo roślin strączkowych, czy ogólnie produktów o wysokiej zawartości błonnika, a wcześniej dieta była bardzo uboga w ten składnik.
Czytaj na kolejnych slajdach