Przyczyny nietolerancji pokarmowych - nie tylko stres i zmęczenie
· Uwarunkowania genetyczne
Za nietolerancje pokarmowe mogą również odpowiadać geny. Jeśli w naszej najbliższej rodzinie już ona występuje to jest duże prawdopodobieństwo, że u nas także ona wystąpi.
· Zaburzenia mikroflory jelit
Częste przyjmowanie antybiotyków zabija naturalną florę bakteryjną, wyjaławia organizm i osłabia naszą odporność, co sprzyja nabywaniu nietolerancji pokarmowych. Przy tym punkcie warto również wspomnieć o zbyt restrykcyjnym przestrzeganiu higieny – zwłaszcza u dzieci. Zbyt gorliwe unikanie bakterii uniemożliwia wytworzenie naturalnej bariery ochronnej przez organizm.
Diagnoza i leczenie nietolerancji pokarmowych
- Pamiętajmy, że przewlekłe, nieleczone dolegliwości mogą doprowadzić organizm do poważnych chorób. Jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję pokarmową, najlepiej skonsultujmy się z lekarzem, który na podstawie wywiadu i niezbędnych badań, postawi właściwą diagnozę. Zalecam ostrożność w wykonywaniu badań i stawianiu rozpoznania na własną rękę. Niewłaściwy wybór metody, czy złe przygotowanie do badania mogą doprowadzić do błędnych wniosków. Grozi nam nie tylko pogorszenie dolegliwości, ale także osłabienie organizmu i niedobory pokarmowe, jeśli pochopnie wykluczymyz naszego menu zbyt wiele składników i nie zastąpimy ich innymi, niosącymi podobne wartości odżywcze. - mówi Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.
W przypadku konieczności wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy trzeba szczególnie uważać. Te składniki występują w bardzo wielu produktach spożywczych, a także w daniach restauracyjnych. Warto w takich przypadkach skonsultować się z dietetykiem, który podpowie jakich produktów unikać i na co zwrócić uwagę przy codziennych wyborach.
Dieta na nietolerancje pokarmowe
Z myślą o osobach z nietolerancjami pokarmowymi catering dietetyczny oferuje tzw. „dietę pudełkową”: No Gluten, No Lactose, No Dairy oraz No Gluten & Lactose, które w zależności od rodzaju wykluczają gluten, laktozę, czy nabiał.