Przyczyny nietolerancji pokarmowych - nie tylko stres i zmęczenie
Niedobór enzymów trawiennych może wywołać dolegliwości takie jak: osłabienie, zmęczenie, migreny, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, nudności, wymioty lub świąd skóry. W przypadku, gdy pojawiają się one cyklicznie po zjedzenie konkretnego produktu, może być to oznaką nietolerancji pokarmowej.
Ze względu na coraz większą liczbę osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe wyodrębniono kilka najczęstszych przyczyn.
Oto lista tych najbardziej popularnych:
· Niedobór enzymów trawiennych
Niedobór enzymów trawiennych może być wrodzony lub nabyty. Najłatwiej to wytłumaczyć na podstawie nietolerancji laktozy. Możemy urodzić się bez enzymu laktazy, co spowoduje wrodzoną nietolerancję na produkty zawierające laktozą. Jest to np. bardzo popularna wada genetyczna wśród Azjatów. Wtórna, inaczej nabyta nietolerancja laktozy powstaje zaś w wyniku uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych, produkujących laktazę. Może ją spowodować: długofalowe stosowanie antybiotyków lub niesterydowych leków przeciwzapalnych typu aspiryna, infekcje wirusowe, rotawirusy, wykluczenie na długi czas nabiału z diety, czy nadużywanie alkoholu.
Czytaj na kolejnych slajdach