2 z 10
Poprzednie
Następne
Przepisy na wielki post. Dania bezmięsne na wiele sposobów. Śledzie, krem z buraka i pampuchy
Krem z buraka
Składniki:
buraki czerwone - 1kg
cebula - 0,2kg
czosnek - 1 główka
bulion drobiowy - 1,5litra
sól - do przyprawienia
pieprz - do przyprawienia
cukier - do przyprawienia
ocet - do przyprawienia
liść laurowy - do przyprawienia
ziele angielskie - do przyprawienia
korzeń chrzanu - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Główkę czosnku kroimy na pół. W szerokim rondlu podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy już się skarmelizują dodajmy pokrojone buraki. Całość przesmażamy, podlewamy bulionem. Dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości około godziny. Miksujemy i przecieramy przez sito. Doprawiamy.