Przepisy na wielki post. Dania bezmięsne na wiele sposobów. Śledzie, krem z buraka i pampuchy
Pampuchy - inaczej: kluchy na łachu, parowce, parowańce, kluchy z łacha, kluchy na lumpie
ciasto przyrządza się z zaczynu drożdżowego (drożdże z dodatkiem niewielkich ilości mleka, mąki, cukru i soli), który następnie mieszany jest z właściwymi składnikami ciasta (mąka, jaja, mleko). Do wyrobionego ciasta dodaje się roztopioną margarynę. Garnek z wrzącą wodą obwiązywany jest lnianą ściereczką, na którą układane są kulki z przygotowanego ciasta drożdżowego – po przykryciu są gotowane przez ok. 20 minut. Tradycyjnie polegało to na obwiązaniu garnka z wodą fragmentem niezbyt napiętego kawałka płótna, na który układało się pyzy (stąd nazwa "z łacha"), całość zaś przykrywało się pokrywką.
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 60 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- śmietana 18 %
- maliny
- cukier puder do smaku
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy przez sito. Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni C. Rozkruszamy świeże drożdże i rozpuszczamy je w mleku. Dodajemy cukier jako pożywkę i delikatnie po wierzchu posypujemy niewielką ilością mąki. Odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce. Czekamy aż zaczyn powiększy swoją objętość.
Do pozostałej mąki dodajemy rozkłócone jajka. Następnie łączymy ją z przygotowanym zaczynem, mieszamy i wyrabiamy. Zarabiamy ciasto jedną ręką wgniatając od brzegów do środka. Ciasto na pewno wyrośnie, gdy tę czynność powtórzymy sto razy!
Powinno być gładkie, elastyczne, odchodzić od ręki. Przekładamy je do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ma podwoić swoją objętość. Następnie rozpłaszczamy ciasto na grubość ok. 2 cm na posypanym mąką blacie i wycinamy szklanką krążki. Pozwalamy im jeszcze chwilę wyrosnąć (10-15 minut). Gotujemy na parze ok. 8-10 minut pod przykryciem. Schłodzoną śmietanę podbijamy trzepaczką, pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru do smaku. Podajemy z malinami.