Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza - ma co najmniej 128 lat i dzisiaj swoje święto[zdjęcia, FILM]

(izj)
9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.
9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Paweł Łacheta
Średnio 10 tys. pizz zjadają codziennie łodzianie w blisko 200 serwujących je lokalach. Niewykluczone, że akurat dzisiaj będzie ich więcej, bo właśnie 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pierwsza, najbardziej przypominająca te współczesne, pizza powstała w 1889 r., podczas wizyty królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej w Neapolu. Miejscowy piekarz przygotował na cześć królowej specjalne danie. Była to pizza, a jej główne składniki miały reprezentować narodowe barwy Włoch: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń). Od imienia królowej pizzę tę nazwano margherita i do dzisiaj taką nazwę nosi jedna z najpopularniejszych odmian tego dania.

- Podstawą każdej dobrej pizzy jest ciasto - mówi pochodzący z Włoch Amedeo Piovesan, koordynator pizzerii Italica przy al. Kościuszki. - Przygotowuje się je z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Trzeba je wyrobić wcześniej i pozostawić na dobę do wyrośnięcia. Dopiero wtedy jest dobre. Jeśli upieczemy je wcześniej, czujemy wtedy ciężar na żołądku, a nie o to przecież chodzi.

We Włoszech wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto i podniesione brzegi. Pizza rzymska jest bardzo cienka i nie ma zaokrąglonych brzegów. Jest wersja tzw. klasyczna - lekko wyrośnięta i z lekko uniesionymi brzegami. Bez względu na rodzaj, tradycyjna pizza włoska jest wypiekana w piecu opalanym drewnem liściastym. Proces ten zajmuje 1,5 - 2 minuty.

- We Włoszech do pizzy nie używa się takich składników jak ananas, banan, kurczak czy kebab, które są popularne w Polsce - mówi Amedeo. - Poza tym prawdziwej włoskiej pizzy nie polewa się sosami, tylko co najwyżej oliwą z oliwek. Je się ją rękoma, bez użycia sztućców.

Z raportu przygotowanego przez pizzaportal.pl wynika, że Polacy wybierają najczęściej do pizzy: pieczarki (75 procent pizz), szynkę (65 proc.), salami (59 proc.) i oregano (40 proc.).

***
Włoskiego przysmaku - pizzy będzie można spróbować w Strefie Piotrkowska 217. Od dzisiaj przez cztery kolejne dni będzie odbywał się tam Festiwal Pizzy, zorganizowany z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy. Każdy z wystawców przygotuje specjalną pizzę, a każdą z nich będzie można zamawiać na porcje. W Strefie Piotrkowska 217 festiwal będzie trwał od dzisiaj do niedzieli w godz. 12 - 20, a dodatkowo w Before Food Market, czyli jedzeniowym targu działającym w Strefie - dzisiaj, jutro i w sobotę, w godz. 17 - 23.

ZAWIJANE BISTRO PRUSZCZ GDAŃSKI [MENU, CENY, OPINIE]

Życzenia na Walentynki, wierszyki walentynkowe [krótkie]

WIERSZYKI NA WALENTYNKI

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany