Oto TOP 10 ciast na Wielkanoc. Co upiec na święta wielkanocne? Sernik, mazurek i co jeszcze....PRZEPISY
Sernik królewski
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
300 g masła
Warstwa sera:
1 kg zmielonego białego sera
4 żółtka
1 szklanka cukru
200 g masła
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
7 białek.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, żółtka, i masło. Zagniatamy kruche ciasto (w tych proporcjach przypomina kruszonkę). Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę przekładamy na blaszkę i ubijamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
W tym czasie przygotowujemy warstwę serową. Do misy miksera wlewamy białka, delikatnie solimy i ubijamy pianę. Pianę odkładamy na bok. Do misy miksera wrzucamy masło, żółtka, cukier i miksujemy na średnich obrotach. Następnie dodajemy ser (łyżka po łyżce) cały czas miksując. Wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
Masę serową delikatnie mieszamy z ubitymi białkami (aż do połączenia).
Po upieczeniu pierwszej warstwy wykładamy na nią masę serową. Na masę serową wykładamy warstwę ciasta.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku (żeby sernik mniej opadł).