Oto TOP 10 ciast na Wielkanoc. Co upiec na święta wielkanocne? Sernik, mazurek i co jeszcze....PRZEPISY
Rolada czekoladowa
4 jajka (w temp. pokojowej)
100 g cukru
100 g mąki pszennej
4 łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach
Krem cappuccino
300 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
60 g cappuccino (proszku) u mnie czekoladowe
zimna, mocna kawa
kakao do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Białka wlać do miski i ubijać mikserem, gdy białko zacznie się pienić, dodawać porcjami cukier. Gdy piana będzie już sztywna, wmiksować kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, i wmiksować do piany. Na koniec wmieszać do ciasta startą czekoladę.
Blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na tak przygotowanej blasze rozprowadzić równą warstwą ciasto. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 10-12 min. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i przełożyć na natłuszczony olejem arkusz papieru do pieczenia. Zdjąć papier, na którym piekło się ciasto. Biszkopt zwinąć razem z natłuszczonym papierem w roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę i mascarpone przełożyć do miski i miksować, dodając w trakcie cukier puder. Gdy krem będzie już gęsty, dosypać cappuccinno i zmiksować do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt rozwinąć z papieru do pieczenia i równomiernie nasączyć kawą. Na biszkopcie rozprowadzić krem cappuccino i zwinąć roladę. Przed podaniem posypać ciasto kakao i pokroić.