5/16
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki

Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania

Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

6/16
Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Klasyczne naleśniki z serem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto naleśnikowe
1/2 kg mąki 
1 szklanka mleka 
2 jajka 
3 łyżki oleju 
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 
szczypta soli 
cukier waniliowy 
 
Składniki na nadzienie serowe 
1/2 kg sera białego chudego 
1 serek homogenizowany waniliowy 
2 żółtka  
1 cukier waniliowy 
3 łyżki cukru

Wykonanie
Ciasto. Ze wszystkich składników zrobić lejące się ciasto. Na rozgrzanym oleju rozprowadzić ciasto przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usunąć. Usmażyć naleśniki z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni.
Żółtko utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, zapobiegnie to nadmiernemu rozluźnieniu farszu.  
Posmarować naleśniki i złożyć w trójkąt, polecamy podsmażyć na masełku i polać musem z malin.

7/16
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Składniki na ciasto naleśnikowe
200 g maki pszennej 
3 jajka 
500 ml mleka 
szczypta soli 
olej do smażenia 

Składniki na nadzienie
1/2 kg brzoskwiń 
4 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy 
1/3 szklanki wody 
2 łyżki masła 

Składniki na bezę
3 białka 
szczypta soli 
kilka kropli soku z cytryny 
4 łyżki cukru 

Wykonanie
Cisto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie  puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i  sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.

8/16
Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami...
fot. Fot. archiwum

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami

Składniki
700 ml mleka czekoladowego OSM Piątnica
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
500 ml śmietany słodkiej 36%
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 szklanka świeżych borówek
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie
Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Przepis Roberta Muzyczki

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Kończą się remonty na Chojnach i Rudzie Pabianickiej. ZDJĘCIA

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Trener Widzewa Daniel Myśliwiec przed meczem z Lechem Poznań ZOBACZ WIDEO

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Na ulicy Marmurowej psów nie ubywa, są nowe szczenięta do adopcji! ZDJĘCIA

Zobacz również

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Zostali ekoekspertami i dostali czerwone pelargonie!

Terytorialsi w Szkole Podstawowej nr 26. Uczniowie poznawali podstawy obronności

Terytorialsi w Szkole Podstawowej nr 26. Uczniowie poznawali podstawy obronności