Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasiona chia mają polski odpowiednik. Ma te same właściwości, ale jest dużo tańszy

jed
Chia w wodzie zmienia się w galaretowatą breję, podobnie jak siemię lniane.
Chia w wodzie zmienia się w galaretowatą breję, podobnie jak siemię lniane. jed
Niewielkie ziarenka, które przypominają mak lub czarne siemię lniane to bogactwo błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Do tego wapń, mangan, magnez i fosfor. Nasiona tej rośliny już ok. trzy tysiące lat temu robiły furorę na stołach starożytnych Majów.

Nasiona szałwi hiszpańskiej, zwane popularnie chia, robią zawrotną karierę w polskiej kuchni.

Mieszkańcy Ameryki Południowej uważali chia za dar bogów, roślinę, która zapewnia zdrowie, długowieczność i witalność. Według nich łyżeczka nasion tej rośliny pozwalała przetrwać cały dzień bez jedzenia, a wojownikom dodawała sił potrzebnych do walki i znoszenia trudów podróży.

Współcześnie chia robi furorę na całym świecie, głównie wśród gwiazd, które szukają żywności dostarczającej składników odżywczych. Niewielka ilość nasionek sprawia, że organizm sprawnie funkcjonuje, a do tego zapewnia formę i piękny wygląd.

Niestety ziarna chia są bardzo drogie. Możemy je jednak zastąpić siemieniem lnianym, który ma niemal identyczne właściwości.

ZOBACZ TEŻ FILM Majdan: Sam się zastanawiam czy jechać na Euro, rodziny na pewno tam nie puszczę (autorTVN24/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany