Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ARAMIA SZCZECIN W KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, OPINIE]

(ls)
Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne rewolucje w restauracji Aramia w Szczecinie.
Magda Gessler przeprowadziła Kuchenne rewolucje w restauracji Aramia w Szczecinie. Aramia Szczecin
Magda Gessler wraz z ekipą Kuchennych Rewolucji odmieniła restaurację Aramia w Szczecinie. Jej właściciel, uznany lekarz pochodzący z Syrii, nie zawsze ma czas, żeby dopilnować restaurację. Jak przebiegła kulinarna rewolucja w restauracji Aramia? Czy Magda Gessler rzucała talerzami? Jak zmieniło się MENU? Czy dania smakują gościom? Jakie są opinie o restauracji?

ARAMIA SZCZECIN PRZED KUCHENNYMI REWOLUCJAMI

KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER - ZOBACZ POZOSTAŁE LOKALE

RestauracjaAramia znajduje się przy ul. Romera w Szczecinie. Jej właściciel, Samir, przyjechał do Polski 37 lat temu. Samir pochodzi z Syrii, ale ze względu na wojnę, wyemigrował z ojczyzny. W Polsce skończył studia medyczne i dziś jest uznanym chirurgiem naczyniowym i transplantologiem specjalizującym się w przeszczepach wątroby. Sukcesy w pracy lekarza nie przekładają się na sukcesy w restauracji Aramia, którą Syryjczyk zarządza po godzinach...

ARAMIA SZCZECIN: MAGDA GESSLER RUCHA NA POMOC

Szczecińska Aramia nie jest tylko własnością Samira. W interesie pomaga mu żona Nada (z którą razem opuścił Syrię) oraz brat Samira – zawodowy kucharz. Jak nietrudno się domyślić Aramia specjalizuje się w kuchni syryjskiej. Zaraz po otwarciu lokal przyciągał zainteresowanie. Od pewnego jednak czasu sytuacja jest beznadziejna. Stoły w sali głównej stoją puste, na barze gromadzi się kurz, a w lodówkach- zalegają produkty. Samir wzywa na pomoc Magdę Gessler...

ARAMIA SZCZECIN: PIERWSZA WIZYTA MAGDY GESSLER

-Dziwne - skomentowała Magda Gessler danie, które zaserwowano jej w Aramii podczas pierwszej wizyty. -Tu nie ma żadnych przypraw. Gdzieś się wszystko pogubiło....

Znana restauratorka nie oszczędziła słów krytyki, gdy weszła do kuchni lokalu. Przejrzała patelnię, zajrzała do lodówek, otworzyła szuflady i wyrzuciło zniszczone przedmioty. Następnego dnia rozpoczęła rewolucję...

[a]https://expressilustrowany.pl/el-toro-kuchenne-rewolucje-w-lodzi-czy-magda-gessler-rzucala-talerzami-film-zdjecia/ar/8965405;EL TORO KUCHENNE REWOLUCJE W ŁODZI. Czy Magda Gessler rzucała talerzami? [FILM, zdjęcia]

ARAMIA SZCZECIN W KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, OPINIE]

W Aramii nadal dominuje kuchnia syryjska, tyle, że nieco zmodyfikowana.
Wysokokaloryczne potrawy, które dotychczas były serwowane w restauracji Aramia, Magda Gessler nieco odmieniła. Tłuste składniki wyeliminowała albo zastąpiła ich dietetycznymi substytutami. Sztandarową potrawą lokalu stało się kobbe w jogurcie z Jagnięciną w cenie 16 zł za 4 sztuki.

ARAMIA SZCZECIN W KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, OPINIE]

Na stronie restauracji Aramia znajduje się MENU lokalu. W szczecińskiej restauracji można zjeść m.in.:

  • BURKEH (Kruche ciasto faszerowane szpinakiem z cebulą i sumakiem lub serem mozzarella z miętą i czarnuszką) w cenie 14 zł za 4 szt.
  • FASZEROWANE LIŚCIE WINOGRON (Zawijane liście winogron faszerowane ryżem, pomidorem, papryką czerwoną, natką pietruszki z dodatkiem syropu z granatu i soku z cytryny, podawane skropione oliwą) w cenie 12 zł za 6 szt.
  • KREM Z SOCZEWICY w cenie 12 zł
  • GULASZ PO SYRYJSKU w cenie 18 zł
  • TABULE (sałatka arabska: natka pietruszki, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebula, kasza burghul, sok z cytryny, oliwa z oliwek) w cenie 18 zł
  • Smak szejka (cukinia faszerowana mięsem, gotowana w sosie na bazie jogurtu naturalnego z miętą) w cenie 38 zł
  • KAWTA W SOSIE POMIDOROWYM (Mielona wołowina z pomidorem, cebulą, papryką czerwoną i natką pietruszki, zapiekana w piecu, podawana w sosie pomidorowo-paprykowym z sałatką oraz do wyboru: ryż / frytki / kasza) w cenie 34 zł

ARAMIA SZCZECIN W KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, OPINIE]

Desery:

  • HALAWET ALJEBNEH (Deser z kaszą manną i serem mozzerelą polany syropem różanym) w cenie 16 zł
  • DESER LODOWY 3 gałki lodów (do wyboru śmietankowe, czekoladowe lub truskawkowe) z bita śmietaną i polewą (do wyboru czekoladowa, truskawkowa, toffi) w cenie 12 zł
  • BAKLAWA Warstwy ciasta filo przekładane mielonymi orzechami włoskimi i pistacjami z miodem i cynamonem w cenie 16 zł

ARAMIA SZCZECIN W KUCHENNYCH REWOLUCJACH [MENU, OPINIE]

- Pierwszy raz jestem w arabskiej restauracji, myślałam, że zwykle w takich miejscach dominują potrawy z baraniną - mówi pani Jagoda, klientka restauracji Aramia w Szczecinie. -Tymczasem tutaj serwują dania wegetariańskie. Spory wybór.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany