Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nadmiar soli szkodzi. Zobacz, dlaczego

(jed)
.
. Łukasz Kasprzak
Dlaczego tak bardzo kochamy sól? Choć wiadomo już, że jej nadmiar szkodzi, prowadząc do poważnych powikłań zdrowotnych, trudno ograniczyć jej ilość w pożywieniu - nawet ludziom, którzy unikają fast foodów i gotowych dań ze sklepu.

Sól - tak samo jak cukier - nazywana jest białą śmiercią. Jednak pewne jej ilości są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów chemicznych w naszym organizmie. Reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową, co pozwala na prawidłową pracę mięśni i nerwów.

.

Zalecana dzienna dawka soli to pięć gramów, czyli płaska łyżeczka. Tymczasem badania dowodzą, że Polacy zjadają jej aż dwukrotnie więcej. Jest to przyczyną powstawania wielu schorzeń. Nieprawidłowa dieta, oparta na słonych produktach (w gotowych daniach sól jest traktowana jak konserwant i polepszacz smaku, który ma właściwości uzależniające, sprawiające, że chętnie sięgamy po nie ponownie) sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. A to w konsekwencji prowadzi do udaru mózgu, zawału serca, niewydolności nerek, osteoporozy oraz cukrzycy typu 2.

Przyzwyczajeni do dużej ilości soli, zapominamy o naturalnym smaku potraw. Solimy brokuły, marchewki, pomidory, a nawet ryby (szczególnie morskie mają naturalny, delikatnie słony smak) i mięso. Gdy nie dodamy soli, wszystko wydaje nam się bez smaku. Ograniczenie soli prowadzi nie tylko do poprawy wrażliwości kubków smakowych, odkrycia nowych smaków, ale także do zdrowia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany