5/8
Makaron z tuńczykiem...
fot. archiwum

Makaron z tuńczykiem

Składniki

Międzybrodzki Makaron świderek – 500 g
Tuńczyk kawałki w sosie własnym – 2 puszki
Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
Natka pietruszki
Szczypior
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Następnie myjemy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a szczypior drobno siekamy. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na to dajemy kawałki tuńczyka z puszki i dekorujemy warzywami. Całość doprawiamy do smaku.

6/8
Szparagi z kurczakiem i makaronem...
fot. archiwum

Szparagi z kurczakiem i makaronem

Składniki
Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g
Pierś kurczaka – 500 g
Zielone szparagi – 1 pęczek
Pomidorki koktajlowe – 10 szt.
Świeży tymianek
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Oliwa – 2 łyżki
Sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.

7/8
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem...
fot. archiwum

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki

Międzybrodzki Makaron Świderek – 250 g
Pierś z kurczaka – 1 szt.
Przyprawa do gyrosa
Olej
Żółty ser – 10 dag

Składniki sos
Pomidor – 2 szt.
Cebula – 1 szt.
Sól, pieprz

Wykonanie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W między czasie kroimy pierś z kurczaka , doprawiamy ją według upodobania i podsmażamy na patelni. Gdy pierś będzie gotowa możemy zdjąć ją z ognia, a w tym czasie pokroić i podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić przez około 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Jedną połowę układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie nakładamy warstwę kurczaka, a na nią kolejną porcję makaronu. Całość posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 25 minut w piekarniku.

8/8
Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym...
fot. archiwum

Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Składniki
100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
25g orzeszków pinii lub nerkowca
2 ząbki czosnku
2 garście liści świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Polecamy

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Joachim Zeiske z "Gogglebox" już tak nie wygląda ZDJĘCIA. Ostro przypakował!

Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"

AKTUALIZACJA
Pożar na spotkaniu religijnym. "Modliliśmy się, by przyszedł Duch i zapłonął"

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Politechnika Łódzka jest dumna z nowych doktorów i doktorów habilitowanych. FOTO FILM

Zobacz również

Piękne kreacje uczestniczek Festiwalu Filmowego w Cannes.  Zobaczcie ZDJĘCIA

Piękne kreacje uczestniczek Festiwalu Filmowego w Cannes. Zobaczcie ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Monika Olejnik. Takich zdjęć jeszcze nie widzieliście!

Tak kiedyś wyglądała Monika Olejnik. Takich zdjęć jeszcze nie widzieliście!