1/8
Makaron. Zobacz TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2/8
Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi...
fot. archiwum

Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki (na 4 porcje):
świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
świeży, młody szpinak – 4 garście
czosnek – 1 ząbek
Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
pomidorki koktajlowe – 100 g
oliwa – 2 łyżki
sól, pieprz
oregano
bazylia

Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

3/8
Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem...
fot. archiwum

Makaron ze szpinakiem i świeżym groszkiem

Składniki
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Świeży szpinak – 200 g
Świeży groszek – 200 g
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
Start parmezan – 0,5 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

4/8
Lekka zupa z makaronem...
fot. archiwum

Lekka zupa z makaronem


Składniki
Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
Skrzydełka kurczaka – 2 szt.
Marchew – 3 szt.
Fasola zielona – ok. 300 g
Natka pietruszki
Przecier pomidorowy – 3 łyżki
Sól, pieprz

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Do osolonej wody wkładamy skrzydełka. W międzyczasie obieramy marchewkę, odcinamy końcówki fasoli. Po chwili od zagotowania dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę. Następnie gotujemy na wolnym ogniu. Po ok. 15 min. dorzucamy makaron i gotujemy al dente. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gotową zupę wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Oto najlepsze memy o grillowaniu. Dziś Międzynarodowy Dzień Grilla!

Oto najlepsze memy o grillowaniu. Dziś Międzynarodowy Dzień Grilla!

Nowa siatkarka ŁKS Commercecon Maria Stenzel musiała przejść zabieg

Nowa siatkarka ŁKS Commercecon Maria Stenzel musiała przejść zabieg

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Zobacz również

Oto najlepsze memy o grillowaniu. Dziś Międzynarodowy Dzień Grilla!

Oto najlepsze memy o grillowaniu. Dziś Międzynarodowy Dzień Grilla!

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym