MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

Archaiczna i regionalna odmiana języka polskiego - mówi prof. Miodek o j. śląskim

Archaiczna i regionalna odmiana języka polskiego - mówi prof. Miodek o j. śląskim

Dzień Dziecka oraz 10. urodziny ICE Kraków. Moc atrakcji na podwójny jubileusz

Dzień Dziecka oraz 10. urodziny ICE Kraków. Moc atrakcji na podwójny jubileusz

Polecamy

Jakie auta będą musiały posiadać od lata system monitoringu uwagi kierowcy?

Jakie auta będą musiały posiadać od lata system monitoringu uwagi kierowcy?

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane

Jak często firmy w Polsce zatrudniają na umowę o dzieło? ZUS podał najnowsze dane

Dwaj piłkarze ŁKS powołani do reprezentacji narodowych

Dwaj piłkarze ŁKS powołani do reprezentacji narodowych