5/6
Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie...
fot. yatomo/123rf

MIT: Nie powinno łączyć się wina i czerwonego mięsa

Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie wołowiny) polecają lampkę czerwonego wina.

Rzeczywiście zawarte w winie garbniki mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, którego znakomitym źródłem jest czerwone mięso. Jednak lampka wina, podana do wołowiny nie wywoła anemii z niedoboru żelaza.

Warto również dodać, że czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym.

6/6
Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki...
fot. chamillewhite/123rf

FAKT: Nie wolno łączyć miodu z gorącą herbatą

Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki aktywności enzymatycznej ma silne działanie bakteriobójcze i zwalczające wirusy.

Spożywając herbatę z miodem lipowym można złagodzić objawy infekcji wirusowej oraz skrócić jej czas trwania.

Dodając miód do herbaty warto zwrócić szczególną uwagę na jej temperaturę. Miód większość swoich właściwości traci powyżej 45 stopni Celsjusza, zatem dodany do wrzątku straci właściwości zdrowotne i nada tylko słodki smak herbacie.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na shownews.pl

Zobacz również

Aleksandra Gryka nie będzie już siatkarką ŁKS Commercecon

Aleksandra Gryka nie będzie już siatkarką ŁKS Commercecon

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Polecamy

Aleksandra Gryka nie będzie już siatkarką ŁKS Commercecon

Aleksandra Gryka nie będzie już siatkarką ŁKS Commercecon

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Co stanie się z Wodnym Rynkiem w Łodzi?

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?

Sezon grillowy przy łódzkich kąpieliskach. Za co można dostać mandat w czasie zabawy?