MIT: Nie powinno łączyć się wina i czerwonego mięsa
Najlepsi kucharze świata do czerwonego mięsa (głównie wołowiny) polecają lampkę czerwonego wina.
Rzeczywiście zawarte w winie garbniki mogą zmniejszać wchłanianie żelaza, którego znakomitym źródłem jest czerwone mięso. Jednak lampka wina, podana do wołowiny nie wywoła anemii z niedoboru żelaza.
Warto również dodać, że czerwone wino jest źródłem resweratrolu, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym.
FAKT: Nie wolno łączyć miodu z gorącą herbatą
Jedzenie miodu daje wiele zdrowotnych korzyści. Dzięki aktywności enzymatycznej ma silne działanie bakteriobójcze i zwalczające wirusy.
Spożywając herbatę z miodem lipowym można złagodzić objawy infekcji wirusowej oraz skrócić jej czas trwania.
Dodając miód do herbaty warto zwrócić szczególną uwagę na jej temperaturę. Miód większość swoich właściwości traci powyżej 45 stopni Celsjusza, zatem dodany do wrzątku straci właściwości zdrowotne i nada tylko słodki smak herbacie.