MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Pchli Targ w Sercu Szczepina - sąsiedzkie spotkanie w duchu zero waste

Pchli Targ w Sercu Szczepina - sąsiedzkie spotkanie w duchu zero waste

Anglicy pokonali Serbów na Euro 2024. "Belligol" zaczyna strzelanie!

Anglicy pokonali Serbów na Euro 2024. "Belligol" zaczyna strzelanie!

Polecamy

Zaskakujący sos z kalafiora. Tak zrobionego jeszcze nie jadłeś

Zaskakujący sos z kalafiora. Tak zrobionego jeszcze nie jadłeś

Ze spadkowicza do spadkowicza. 32-letni pomocnik został piłkarzem I-ligowego ŁKS

Ze spadkowicza do spadkowicza. 32-letni pomocnik został piłkarzem I-ligowego ŁKS

„Nie mam paska, jestem nikim”. Słowa 10-latka wbijają w fotel

„Nie mam paska, jestem nikim”. Słowa 10-latka wbijają w fotel