Krokiety z grzybami i sosem pieczarkowym [PRZEPIS]

LILIANA BOGUSIAK-JÓŹWIAK
Krokiety  podane z barszczykiem są pełnowartościowym obiadem dla całej  rodziny.
Krokiety podane z barszczykiem są pełnowartościowym obiadem dla całej rodziny. sfera pr
Szybki obiad nie tylko dla wegetarian. Sos z pieczarek możesz kupić albo przygotować sama. Witamina C z kiszonej kapusty wzmocni twoją odporność.

To przepis na posiłek, który przygotuje nawet mniej doświadczona kucharka. Krokiety z farszem z kapusty, grzybów oraz sosem pieczarkowym można podać na obiad lub kolację. Ich dopełnieniem może być barszczyk ze świeżych lub kiszonych buraków, w zależności od tego, który bardziej nam smakuje.

Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 l mleka, mąka, 1 jajko, olej do smażenia. Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej, 50 g podgrzybków suszonych, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 50 g masła, sól, pieprz do smaku.

Panierka: mąka pszenna, jajko, bułka tarta, olej do smażenia.

Wykonanie: mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jednego naleśnika).

Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać, ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Następnie dodać masę do kapusty, przyprawić solą, pieprzem, a na koniec dokładnie wymieszać.

Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Udekorować pietruszką i podawać z podgrzanym sosem pieczarkowym Tarsmaki i niezabielanym barszczem.

[ZOBACZ TEŻ FILM Jak reżyserem jest Quentin Tarantino (autor Dzień Dobry TVN/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Jak reżyserem jest Quentin Tarantino (autor Dzień Dobry TVN/x-news)