Co ważne podróżując po Tajlandii wcale nie wydamy majątku na jedzenie. Wystarczy, że tak jak lokalsi będziemy stołować się ,,na ulicy”. Niemal na każdym rogu znajdziemy niewielkie garkuchnie, czyli wózki, z których serwowane jest szybkie jedzenie. Warto także odwiedzić większe skupiska ulicznego street foodu zlokalizowane na zatłoczonych miejskich bazarach. Zjemy tam popularne ciepłe dania, a także przysmaki serwowane w formie szaszłyków. Jest tanio, dużo i smacznie.
Historia na talerzu
Na przestrzeni wieków kuchnia tajska kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Znaczące było także sprowadzenie papryki chili z Ameryki w XVI/XVII wieku. Obecnie jest ona obok ryżu jednym z najważniejszych składników tajskiej kuchni.
Tanio, dużo i smacznie
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej to Pad Thai czyli smażony makaron z woka z tofu, krewetkami lub kurczakiem. Danie przyrządzane jest z dodatkiem jajka, a doprawiane sosem rybnym lub sojowym oraz sosem z tamaryndowca. Co ciekawe, Tajowie nie używają w swojej kuchni soli. Dodatkowo Pad Thai skropiony jest limonką, posypany szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung oraz rozdrobnionymi orzeszkami.