9/16
Piernik z powidłami. Krok 7
Gotowa masa na piernik jest dość gęsta. Przełóż ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
10/16
Piernik z powidłami. Krok 8
Piecz piernik przez godzinę w 170 stopniach. Gotowy wystudź, przekrój na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi.
11/16
Piernik z powidłami. Krok 9
Zawiń szczelnie ciasto w folię spożywczą i odstaw na minimum trzy do pięciu dni. Może nawet leżakować przez tydzień. Po tym czasie udekoruj go rozpuszczoną czekoladą.
12/16
Piernik z powidłami. Krok 10
Rozpuść 100 g czekolady z łyżką zimnego masła, najlepiej w kąpieli wodnej tzn. włóż czekoladę i masło do garnuszka i oprzyj go na większym garnku wypełnionym do 1/3 wysokości wodą. Całość podgrzewaj.