MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić pyszne buraczki na zimę do słoików? Wystarczy nieco cierpliwości i kilka składników. Zobacz przepis

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Warto przygotować buraki w słoikach, by później móc z nich szybko skorzystać i cieszyć się zdrowym dodatkiem do posiłku.
Warto przygotować buraki w słoikach, by później móc z nich szybko skorzystać i cieszyć się zdrowym dodatkiem do posiłku. Angelika Mostova/ Getty Images
Jesienią buraki to jedne z popularniejszych warzyw. Nic dziwnego, te warzywa są pełne nie tylko smaku, ale i witamin, które warto zamknąć w słoiki. Dzięki pasteryzacji nawet w środku zimy można cieszyć się pysznym i szybkim dodatkiem do obiadu w formie surówki z tartych buraczków. Przygotowując ją wcześniej, oszczędzamy czas i siły. Później wystarczy przekręcić wieczko i gotowe! Sprawdź prosty przepis na buraczki w słoikach.

Spis treści

Buraki na zimę wymagają nieco wysiłku i zaledwie kilku produktów. Przygotowałam przepis na sześć słoików po 550 mililitrów każdy. Oczywiście chcąc zrobić więcej – a warto, ponieważ buraczki można przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka lat – należy proporcjonalnie zwiększyć ilość wszystkich składników.

Przepis na buraczki na zimę

Liczba porcji: 6 słoików
Czas przygotowania: 1,5 - 2,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 kg buraków o podobnej wielkości,
  • pół szklanki octu spirytusowego lub szklanka octu jabłkowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka soli kamiennej,
  • ok. 3 - 4 litrów wody do gotowania buraków + ok. 4 litrów do pasteryzacji.

Czytaj też: Zdrowy sok z buraka to bomba witamin. Wypróbuj szybki przepis na wzmacniający napój na jesień. Ten napój doda rumieńców na twarzy

Jak zrobić buraczki na zimę w słoikach?

  1. Buraki myjemy, odcinamy liście i ogonki.
  2. Buraki gotujemy od pół godziny do godziny, w zależności od ich wielkości, aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy.
  3. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do dużej miski.
  4. Dodajemy ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy.
  5. Słoiki i zakrętki wyparzamy i dokładnie osuszamy.
  6. Starkowane buraki przekładamy do słoików, dociskając je łyżką. Nie nakładamy do pełna, ale zostawiamy wolną przestrzeń na około 3 centymetry wysokości słoika.
  7. Wycieramy brzegi słoików i zakręcamy.
  8. Na dno wysokiego garnka wykładamy ściereczkę bawełnianą lub kilka stron szarej gazety. Ustawiamy słoiki tak, by nie dotykały się nawzajem. Nalewamy wody do 3/4 wysokości słoików. Przykrywamy garnek i gotujemy buraki przez około pół godziny.
  9. Słoiki wyciągamy i przekładamy na ręcznik. Gotowe!

Czym doprawić buraczki na zimę? Nie musi to być ocet

Ocet, cukier i sól to najpopularniejsze przyprawy dodawane do buraczków w słoikach. Jeżeli jednak nie przepadamy za octem lub po prostu chcemy przygotować łagodniejszą wersję weków, na przykład, by podawać je dzieciom, można z niego zrezygnować. Wówczas wystarczy dodać jedynie nieco cukru i soli (na 3 kilogramy buraków po dwie łyżki) albo wody z solą, sokiem z cytryny i z cukrem (na 3 kilogramy buraków dwie łyżki soli, 4 łyżki soku z cytryny, dwie łyżki cukru i szklanka wody).

Czytaj: Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna. Najlepszy przepis na krem z buraków

Po wyciągnięciu buraczków do obiadu warto je jeszcze doprawić. Dodatki dobierzmy według uznania, ale polecam jeszcze nieco octu, odrobinę cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowana surówka będzie pasować między innymi do pieczeni, kotletów mielonych czy też schabowych.

Popularne są również buraczki na ciepło. Wówczas należy na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić na nim pół jednej cebuli pokrojonej w kostkę i dodać łyżeczkę mąki. Chwilę zasmażać i dodać buraczki ze słoika. Można dodać też łyżkę kwaśnej śmietany.

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Temat aborcji wraca do Sejmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić pyszne buraczki na zimę do słoików? Wystarczy nieco cierpliwości i kilka składników. Zobacz przepis - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany