3 z 23
Poprzednie
Następne
Jak wykorzystać pieczywo i wędlinę, żeby nie wylądowały w koszu? Radzi Klaudia Budny
Co najczęściej się marnuje w naszych domach?[/sc]
- Pieczywo – odpowiadali zgodnie uczestnicy warsztatów. - I wędlina.
- Jeśli pieczywo straciło świeżość, ale jeszcze zachowało wilgoć, nadaje się do spożycia - można je podpiec i będzie doskonałe – radziła Klaudia. - Można zrobić z niego grzanki, np. z serem, szynką, pomidorem. Gdy natomiast już jest całkiem wysuszone, najlepiej je utrzeć i mamy gotową tartą bułkę. Wędlinę zawsze można usmażyć czy wykorzystać do jakiejś gotowanej potrawy.
Na przykład do fritatty. To taki rodzaj omleta z różnymi dodatkami, np. cebulą, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem. Z resztek serów z kolei możemy zrobić znakomite sosy lub zapiekanki.