Jak wykorzystać pieczywo i wędlinę, żeby nie wylądowały w koszu? Radzi Klaudia Budny

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności... Jak nie marnować jedzienia? Czytaj na następnej stronie
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności... Jak nie marnować jedzienia? Czytaj na następnej stronie Grzegorz Gałasiński
Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności (!), co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - podaje Polski Instytut Ekonomiczny. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. W państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności...

Jak nie marnować jedzenia?

Czy możemy to zmienić? Tak, jeśli zaczniemy od własnego gospodarstwa. Bo niemal w każdym łódzkim domu codziennie jakieś produkty żywnościowe lądują w koszu.
Czy można temu zapobiegać? Jak żyć w zgodzie z zasadami „zero waste”? Wskazówek udzielała uczestnikom sobotnich warsztatów kulinarnych w Porcie Łódź Klaudia Budny, szefowa restauracji Nie Lada Restobar, finalistka programu MasterChef. Pod jej kierunkiem entuzjaści sztuki kulinarnej wspólnie przygotowywali, a potem zajadali kaszotto z warzywami korzeniowymi, zupę meksykańską, fritattę i placuszki z miąższu z wyciśniętej na sok marchwi.

Co najczęściej się marnuje w naszych domach?

- Pieczywo – odpowiadali zgodnie uczestnicy warsztatów. - I wędlina.
- Jeśli pieczywo straciło świeżość, ale jeszcze zachowało wilgoć, nadaje się do spożycia - można je podpiec i będzie doskonałe – radziła Klaudia. - Można zrobić z niego grzanki, np. z serem, szynką, pomidorem. Gdy natomiast już jest całkiem wysuszone, najlepiej je utrzeć i mamy gotową tartą bułkę. Wędlinę zawsze można usmażyć czy wykorzystać do jakiejś gotowanej potrawy.

Na przykład do fritatty. To taki rodzaj omleta z różnymi dodatkami, np. cebulą, wędliną, pomidorem, szczypiorkiem. Z resztek serów z kolei możemy zrobić znakomite sosy lub zapiekanki.

A jak uniknąć marnowania żywności?
- Ważne jest, abyśmy kupowali mniej – radzi Klaudia. - Na zakupy najlepiej wybierajmy się zawsze z listą potrzebnych produktów. I też starajmy się nie chodzić do sklepu, gdy jesteśmy głodni. Wtedy naprawdę wrzucamy do koszyków za dużo wszystkiego.

Niewykorzystane produkty starajmy się dobrze przechowywać: mrozić lub pasteryzować. Aby sałata czy natka pietruszki zachowały dłużej świeżość wystarczy zawinąć je w wilgotny papierowy ręcznik. Resztki produktów z otwartych puszek przekładamy do zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Także w lodówce w pojemnikach na dole przechowujemy osobno warzywa i owoce.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Tych produktów nie wkładaj do lodówki. Oto LISTA rzeczy, któ...

Za tydzień w Porcie Łódź kolejne warsztaty kulinarne, w których można wziąć udział zapisując się mailowo pod adresem: [email protected]

23.11 (sobota) – warsztaty z Damianem Marchlewiczem

  • godz. 13 pierwsza tura 13.00
  • godz. 16.30 druga tura 16:30

Menu:

  • Krem z pieczonej cebuli z grzanką z kozim serem i tymiankiem
  • Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pure szczypiorkowym
  • Kogel Mogel podpalany z owocami


24.11 (niedziela) warsztaty z przedstawicielem Studia Kulinarnego Baccaro:

godz. 13 pierwsza tura
godz. 16.30druga tura

Menu:

  • Szakszuka
  • Chlebek bananowy
  • Tosty francuskie z chlebka bananowego z domową ricottą

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anty obłuda

A kto to jest. Nie znam. Kim ona jest aby mnie pouczać.

Dodaj ogłoszenie