Jadalne opakowania z wytłoków oliwek
Zespół badaczek: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności PŁ pracuje nad jadalnymi opakowaniami i naczyniami. Opracowana technologia wykorzystuje odpady roślinne.
Wynalazek - wyróżniony i nagrodzony
Wynalazek łódzkich naukowczyń o tytule: „Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki” zajął drugie miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”.Konkurs promuje rozwiązania, które mają zastosowanie w praktyce, mogą być wykorzystane w gospodarce i w produkcji.
- Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego - kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk. - Wytłoki z oliwek, otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 procent mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, a także zawierają cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych.
Badaczka podkreśla:
- Dzięki wykorzystaniu odpadów żywnościowych i stworzeniu z nich opakowań nadających się do spożycia rozwiązujemy kilka problemów na raz. Na rynku dostępne są co prawda jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkimi surowce stanowiące pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.
Wytworzone wg receptury naukowczyń z Politechniki Łódzkiej opakowania i naczynia mogą być zjedzone. Są źródłem błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych. Jeśli nie będziemy mieli na nie apetytu i zdecydujemy się je wyrzucić, ulegną biodegradacji maksymalnie w 30 dni. Opakowania mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, serwowania dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych.
Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Odmieniona Lucyna Malec bryluje na imprezie. Czas się dla niej zatrzymał! [ZDJĘCIA]
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Ścibakówna nie wywodzi się z wyższych sfer. Tego nie wiedzieliście o żonie Englerta
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt