Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby - "leśne mięso"

(mj)
.
. Łukasz Kasprzak
Grzyby to ulubione dary lasu Polaków. Zwłaszcza jesienią kochamy grzybobranie, a potem cieszymy się z każdego znalezionego zdrowego borowika, podgrzybka, koźlarza czy maślaka.

Cechą charakterystyczną grzybów jest duża zawartość wody - 80 do 90 %. Sucha masa natomiast składa się głównie z białek - stąd uzasadnione nazywanie grzybów leśnym mięsem. W grzybach są także witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i glutaminowy oraz mikroelementy - miedź i żelazo. W 100 gramach jest aż 115 mg fosforu, który wraz z wapniem wpływa na mocne zęby i kości. Grzyby zawierają też dużo potasu, niezbędnego do regulacji ciśnienia tętniczego oraz sporą dawkę chromu. Są w nich również węglowodany, enzymy i błonnik. Są niskokaloryczne, więc mogą je jeść osoby dbające o wagę. Grzyby mają również właściwości bakteriobójcze, a także obniżają poziom cholesterolu.

.

Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów ma właściwości terapeutyczne. Cierpliwe wypatrywanie okazów pod drzewami i krzakami, schylanie się, kucanie, pokonywanie naturalnych przeszkód, kontakt z przyrodą, oddychanie zdrowym powietrzem, wdychanie zapachów, słuchanie szemrzącego w liściach wiatru, odgłosów ptaków i zwierząt, doskonale relaksuje, pomaga się skoncentrować i wyciszyć emocje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany